KRISTIANSAND: — Jeg er positivt overrasket over resultatene. Alle de jeg har forsket på er avhengige av hjemmesykepleie, og da er det oppsiktsvekkende å se at de har så god psykisk helse. Det sier universitetslektor Elin Thygesen. Det er i forbindelse med doktorgradarbeidet hennes om psykisk helse og mestring hos eldre på Agder hun har gjort funnene.

Overraskende friske

Hun har forsket på 250 hjemmeboende i alderen 75-98 år fra ulike kommuner på Agder, som alle er avhengige av hjemmesykepleie. Tidligere forskning viser at rundt 25 prosent av de over 55 år har psykiske plager.

Men i gruppen Thygesen forsket på var det bare ti prosent som hadde det, og det tallet er svært lavt også i forhold til normalbefolkningen.

— De som ble med i undersøkelsen svarte på 30 spørsmål om blant annet søvnløshet, konsentrasjonsvansker og nedstemthet. Resultatene viser at forbausende få var plaget av det, forteller Thygesen.

God tilpasningsevne

Forskeren har ikke tatt for seg hvorfor eldre i Agder har god psykisk helse i doktorarbeidet sitt, men hun har gjort seg opp noen tanker om hva grunnen kan være.

  • Det kan selvfølgelig hende at det rett og slett er veldig greit å bo her. - Samtidig er det mulig at mange ikke har svart helt ærlig. Det er tross alt et vanskelig tema å snakke om for mange, sier Thygesen. Men forskeren legger til at undersøkelsen også kan avsløre mer generelle trekk.

  • Jeg tror eldre er veldig tilpasningsdyktige, ved at de avfinner seg med flere fysiske plager fordi de har såpass høy alder. De forventer mindre, og er kanskje mer takknemlige, sier Thygesen.