KRISTIANSAND: I går ettermiddag ga den nye styrelederen for Rikshospitalet, Steinar Martinsen, den viktige avklaringen i et intervju med Fædrelandsvennen:

— Jeg ser det som helt unaturlig å legge ned Spesialsykehuset for Rehabilitering (SSR) i Kristiansand. Når vi i styret får saken til behandling 7. mai vil vi jobbe med andre løsninger enn nedleggelse.

— Blir sparekravet på 37 millioner kroner trukket tilbake, eller redusert?

— Det kan jeg selvsagt ikke svare på. Det jeg kan si er at nedleggelse er helt unaturlig å jobbe videre med, svarte Martinsen.

MYE UKLART

SSR-direktør Jørn E. Jacobsen er glad for avklaringen, men lurer på hva den betyr.

— Det forteller jo noe om kommunikasjonslinjene i sykehusvesenet at jeg får vite dette fra Rikshospitalets styre via media. Det er en flott nyhet. Men jeg har fremdeles et sparekrav fra Rikshospitalets direktør på 37 millioner kroner. Eneste mulighet til å klare det, er nedleggelse, sier han.

Rikshospitalet, som SSR er underlagt, har som kjent et innsparingskrav på 400 millioner kroner å forholde seg til.

For de ansatte på SSR var stemningen i går kveld en blanding av sinne, pågangsmot, oppgitthet og totalt forvirring.

— Denne prosessen er respektløs over for oss som ansatte, sier tillitsvalgt og styrerepresentant Tone Ness (spesialfysioterapaut).

- UTROLIG MEN SANT!

Grete Dagsvik er skikkelig frustrert. Mens nedleggelse og kutt truer, sitter faktisk hun som prosjektleder og planlegger utvidelse! Så uoversiktelig er faktisk situasjonen.

— Utrolig men sant! I fem år har vi bygget opp en avdeling for rehabilitering av hjerneskadede. 18. mars kom brevet fra Helse Sørøst om at vi var godkjent som regional avdeling, med ansvar for hjernerehabilitering i Agder, Telemark og Vestfold. Vi fikk 11,7 millioner kroner som skal brukes til å ansette 15-20 nye, samt øke fra to til fem senger. Detaljplanen for gjennomføring skal jeg ha ferdig 1. juni, sier Dagsvik.

Tre uker etter kom kuttkravet, og forslaget om å legge ned hele sykehuset innen 17. juni.

— Det er en merkelig situasjon. Noen over oss gir ordre om å bygge ut, og øker bevilgningene. Noen andre sender ordre om kutt. Det er utrolig forvirrende, sier Grete Dagsvik, som i øyeblikket ikke aner om hjernerehabiliteringen blir noe av eller ikke. Det eneste hun vet er at hun skal planlegge en ny avdeling.

Hanne Harlem er styreleder i Helse Sørøst - og øverste ansvarlige for det som skjer i «vår» helseregion. Hun vil ikke si noe til Fædrelandsvennen nå, siden «saken i Kristiansand» formelt ikke er på hennes styrebord ennå.