MANDAL: — Forbudet er gitt for tre helger. Dersom det viser seg å være en suksess, kommer vi til å fortsette med opplegget, sier stasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon.

Forbudet er gitt etter samme modell som et besøksforbud. De to, som er rundt 20 år, kan ikke vise seg i sentrum fra lørdag kl. 21 til søndag kl. 05. Gabrielsen sier at avgjørelsen er tatt av politijurist, men han vet ikke om den er lagt fram for retten.

— De to har stått bak mye av bråket i Mandal sentrum. Nå håper vi at de forstår alvoret, sier Bjart Gabrielsen.

— Volden i sentrum natt til søndag er ikke akseptabel. Politiet er ikke i stand til å gi folk den tryggheten de har krav på. Derfor er vi nødt til å forsøke forskjellige tiltak, sier Gabrielsen.

Politisjefen kom med opplysningene på et høringsmøte kommunen holdt i går om skjenkepolitikken i Mandal.

Gjengbråk

— Bråket er så omfattende at politiet må sette inn alle sine ressurser i sentrum. Det er gjenger på 20-30 personer som står bak mesteparten av bråket, sier politisjefen. Det medfører at politiet ikke har mulighet til å gjøre noen andre oppgaver dersom det ikke er akutt.

— Vi har ikke kapasitet til å sjekke om det finnes fyllekjørere eller noe som helst annet i distriktet vårt. Det er fri bane til å begå ulovligheter, sier han.

Tiltakene politisjefen oppfordret restaurantbransjen og politikerne til å håp om å bedre situasjonen var:

Felles stengetid: Nekte potetbuer, pølseboder og gatekjøkkener å holde åpnet når restaurantene stenges. Det fordi det ofte blir bråk der mye folk samles.

Vurdere en mer restriktiv skjenkepolitikk ved blant annet å redusere skjenketiden. I dag er denne til 03.00. For mange fulle

Foreldre oppfordres til å vise mer ansvar for barna som drar på byen i helgene.

Politisjefen støttet forslaget fra restaurantbransjen om felles minibuss til å kjøre gjestene hjem. Det fordi drosjene ikke har større kapasitet enn at kunder må vente i timevis.

— Det drikkes for mye alkohol i byen i helgene. For mange fulle folk forstyrrer og ødelegger en hyggelig kveld på byen for mange, sier Gabrielsen.

Politisjefen uttaler at det er et problem at arresten i Mandal er nedlagt. Det medfører at arrestanter må kjøres til Kristiansand. Da forsvinner halve politiets stab fra Mandal sentrum i minst to timer. Derfor arbeider politiet for at de fleste bråkmarkerene og overberusede kommer seg hjem.

— Uansett hvilket ståsted man har i alkoholpolitikken, bør man ha empati for ektefeller som bankes opp i fylla eller foreldre som terroriseres av berusede barn, sier Gabrielsen.

På heia

— Før kjørte politiet bråkmakere opp på heia. Da måtte de gå flere timer til byen. Det er en metode vi ikke kan bruke fortsatt. Dessuten har de fleste mobiltelefon og får venner til å kjøre dem raskt tilbake til byen, sier Gabrielsen.