KRISTIANSAND: — Det kom over en halv meter med snø i løpet av helgen, i tillegg til regnet. Totalt skal 500 kilometer veier brøytes, og bare i fjor brukte vi 30 millioner på brøyting, sier Odd Kristiansen, brøytesjef i Kristiansand kommune.

DEBATT: Hva mener du om brøytingen?

— Derfor opplever jeg det som provoserende at folk klager uten å tenke seg om, når jeg vet hvilken jobb vi har gjort. Ingen har lidd nød denne helgen, og alle veiene var kjørbare mandag morgen slik at folk kunne komme seg på jobb, sier Kristiansen.

Brøytesjefen har nettopp vært gjennom en helg med mye snø. Folk har friskt i minnet snøkaoset fra vinteren 2007, og fryktet det verste. - Er folk for kravstore med tanke på brøytingen?

— Det er et godt spørsmål.

— Du mener jobben som ble gjort i helgen var vellykket?

— Jeg vil ikke bruke ordet vellykket. Det kan virke provoserende på folk som ble innesnødd slik at de ikke kom ut med bilen, sier han.

Kritikk

I fjor måtte Kristiansen svare for de voldsomme problemene snøfallet skapte. Heller ikke i år har kommunen kommet unna kritikken. I løpet av helgen raste det inn 270 henvendelser fra innbyggere som ikke var tilfreds med brøytingen.

— Jeg vil ikke si at dette er noe spesielt høyt tall. Det finnes rundt 80.000 mennesker som bor i kommunen, og jeg antar at de vi ikke hører noe fra er fornøyd, sier han.

— Vi kan likevel ikke sammenlikne dette med det som skjedde i fjor. Det var verre, og over lengre tid. Selv om vi fikk et mer konsentrert snøfall i år, så hadde vi relativt god kontroll, mener Kristiansen.

Kommunen har en prioriteringsliste for brøyting som ble fulgt i helgen. Hovedveiene prioriteres første, før riksveier, og til slutt boligveier. De fleste klagene som kom var fra folk som bodde i boligfelt. Kristiansen mener at Kristiansand ikke er tilrettelagt for vintervær.

— Boligveier i Kristiansand er ikke regulert med tanke på vintervær. Problemet er at veiene blir smalere og smalere, mener han.

Tidkrevende

Brøytesjefen opplever at utbyggere av nye boligfelt ikke prioriterer å bygge brede nok veier.

— Smale veier og at folk i dag utnytter eiendommene sine slik at for eksempel stakittgjerder står helt inntil asfalten, gjør at vi får problemer med å holde veiene fri for snø. Dette er et problem vi har tatt opp med byplankontoret, sier han.

Kristiansen forteller at hans mannskap hadde god kontroll på været både fredag og lørdag. Problemene startet først da snøen gikk over til nedbør.

  • Da den harde tettpakkede snøen ble våt og vi fikk brytninger i veibanen ble det særdeles vanskelig å brøyte. Vi måtte arbeide med å fjerne våt snø og is fra veiene. Det er et tidkrevende arbeid, sier brøytesjefen.

I år har kommunen rustet opp beredskapen med ti nye enheter. Kristiansen forteller at de har skrapt markedet som brøytekrefter.

— Problemet har vært å få tak i nok folk, for vi skulle gjerne hatt flere i bakhånd. Kommunens motto ved ekstremvær er at vi ikke ser på kronene når et slikt arbeidet skal gjøres, sier han.

DEBATT: Hva mener du om brøytingen?