MANDAL: Mandal kommune har fått 50.000 kroner fra kommunaldepartementet for nettopp å påvirke førstegangsvelgerne til å stemme ved stortingsvalget.

— Det er kjempeviktig. Det er nesten slik at dersom du ikke klarer å bestemme deg for et parti, bør du stemme blankt bare for å få opp stemmeandelen, sier Sigrun Vasby og Sunniva Fuglestveit.

18-åringene sitter i en egen prosjektgruppe ved Mandal videregående skole som de kaller for "Demokratiskolen". Dette er igjen et samarbeid mellom elevrådet ved Mandal videregående skole og Mandal barne- og ungdomsråd.

Kan bli historie

For to år siden kunne 16-åringene i Mandal og 19 andre kommuner stemme ved lokalvalget. Slik er det ikke ved kommende stortingsvalg, og det er høyst uklart om prøveprosjektet fra siste valg forblir historie.

— Både Ap, Frp og Høyre har sagt at de ikke ønsker at 16-åringene skal få stemme. Det er veldig dumt, mener jentene.

De er nemlig ikke i tvil om at 16-års stemmerett var med på å dra opp interessen for lokalvalget i 2011 blant ungdommene. Begge jentene hadde muligheten til å stemme da, og brukte denne retten.

Det var det mange andre 16- og 17-åringer som også gjorde. I en av prosjektkommunene som var med, Luster, gikk hele 82,2 prosent av disse to årskullene for å stemme.

Skal være synlig

— Vi vil bruke erfaringene fra 2011 videre i 2013. Det viktigste er å være maksimalt synlig blant annet med egne stand og på Facebook. Vi skal også ha på t-skjorter der vi spør ungdommene om de virkelig vil at andre skal bestemme for dem, sier Fuglestveit.

Nå har de altså fått prosjektpenger fra departementet. De skal brukes til en rekke arrangement mot valget for å få opp interessen til førstegangsvelgerne.28. august blir det paneldebatt med ungdomspartiene i Mandalshallen etterfulgt av valgtorg der ungdommene kan snakke med politikerne en til en. To dager etter er det så skolevalg.

Får stemme på skolen

Noe av det mest spennende de har fått til, er at det blir mulig å forhåndsstemme til stortingsvalget på Mandal videregående 2. september. Da blir en egen valgurne plassert i lokalene.

— Da skal man ha gode grunner for å la være å stemme, mener Vasby.

Også 5. september blir det paneldebatt, denne gang i Buen med ungdomspolitikerne som står på lista til stortingsvalget.I tillegg har de bedt fylkesordføreren sende postkort til alle førstegangsvelgerne i Vest-Agder med oppfordring om å stemme. — Det tok han på strak arm, forteller Sigrun Vasby og Sunniva Fuglestveit.

Skal du stemme?

<b>Sivert Vatnedal (18):</b> - Ja, jeg skal stemme, men har ikke bestemt meg for hvilket parti. Derfor blir valgkampen viktig for meg. Både sakene til partiene og ideologien er noe jeg ser på, og vil nok lande på noe jeg kan stå for til slutt.
<b>Karoline Ekerheim (17): </b> - Ja, jeg skal stemme. Jeg synes det er viktig å være med å bestemme på de sakene og verdiene jeg tror på. Jeg synes ikke det var vanskelig å finne partiet som er meg nærmest, men jeg følger likevel med på debattene.
<b>Julie Fjell (17):</b> - Jeg synes det er viktig å stemme, ikke la andre bestemme for meg liksom. Det er gøy å følge med på politikk, og se hvordan all politikk griper inn i vår hverdag. Det var ikke vanskelig å finne partiet jeg vil stemme på.
<b>Sindre Kåfjord (18):</b> - Jeg er i tvil om jeg vil stemme. Det er vanskelig å skille mellom mange av partiene, de er temmelig like i hva de mener. Men jeg følger med i debattene så kanskje jeg finner et parti jeg liker godt nok til å stemme.