AGDER: Kvinnen ble først operert for binyrekreft. Hun fikk samtidig informasjon om at hun kun hadde tre måneder igjen å leve. Ved utskriving fra sykehuset ble hun satt på en åtte timer lang togtur hjem.

Møtte lite empati

Da kvinnen kom hjem henvendte hun seg til fastlegen sin og bad om noe å sove på. Legens svar var at det fikk hun ikke — hun burde heller snakke med en prest.

Et halvt år senere fikk hun brev fra sykehuset om at hun likevel ikke hadde kreft.

— Fravær av omsorg og empati kan gjøre en vanskelig situasjon verre, sier pasientombud i Aust-Agder, Anne-Lise Farstad i ombudets årsrapport.

Dette er bare én av de 731 klagene som pasientombudet for Agder har mottatt i løpet av 2008. Pasientombudet skal arbeide for å ivareta pasientenes behov, interesser og rettigheter.

Satt med dødt foster i fanget, fikk ikke legehjelp

En av de sterkeste historiene ombudet har hatt til behandlig i 2008 gjelder en kvinne som aborterte i sitt eget hjem. Med sitt døde barn i armene ringte hun etter legehjelp. Der ble hun avvist.

— Hun fikk beskjed fra legen om at dersom hun absolutt måtte komme til sykehuset, måtte hun regne med å vente én time, forteller ombud Farstad i rapporten.

Snoking i journaler

Ombudet opplever at mange er bekymret for hvorvidt opplysningene i egen helsejournal kan komme på avveie. Stadig er pasienter kritiske til kvaliteten på, og håndteringen av pasientjournalene.

En mann tok kontakt med ombudet etter at han hadde fått vite at en bekjent som var ansatt på sykehuset hadde snoket i hans journal og meddelt opplysningene videre til hans bror. Saken ble så sendt til helsetilsynet, hvor den fortsatt er til behandling.

Flere pasienter stusser også over at journalen er mangelfull.

— Pasienter bør uoppfordret tilbys kopi av sin journal. Dette mener vi vil medføre høyere kvalitet på journalens innhold, sier pasientombud i Vest-Agder Gunhild Solberg i rapporten.

Blir utvidet

Stortinget har bestemt at pasientombudsordningen også skal omfatte kommunale helse- og sosialtjenester. Endringen trer i kraft fra 1. september 2009.