KRISTIANSAND: — Det er fortsatt ulovlige våpen ute. Vi har all grunn til å tro at det fremdeles finnes mange, sier Svein Dagfinn Heldal, leder av våpenavdelingen ved Agder politidistrikt.

Fra mai til og med september har det vært våpenamnesti i Norge, slik at folk som hadde uregistrerte eller ulovlige våpen, kunne levere inn disse til registrering, plombering, destruering eller søke om å få selge våpenet uten å risikere straff.

I Agder har politiet fått innlevert 191 rifler, 341 hagler til etterregistrering, 54 hagler til amnesti, 27 revolvere, 46 pistoler, 8 kombivåpen, 3 maskinpistoler, 1 maskingevær, 1 granat og 155 kilo ammunisjon/sprengstoff.

Til sammen er det langt færre enn under forrige amnesti som var i 2003 og 2004. Da fikk Agder politidistrikt inn 1993 skytevåpen, 60 granater og 470,5 kilo ammunisjon/sprengstoff.

- Livsfarlig våpen

Det farligste våpenet som ble levert inn denne gangen, var en AK 47. — Det er et livsfarlig våpen som er totalforbudt. Det skyter på helauto, sier Heldal.

- Hva synes du om at noen har oppbevart et så farlig våpen?

— Det er bekymringsfullt i øverste grad. Hvis de misbruker det, kan det få store konsekvenser.

De fleste våpnene har blitt innlevert i starten av perioden og i slutten.

— På våren var det hagerydding, båtpuss og så videre, og da kom det en del. Og så glemmer folk det når sommeren kommer. På slutten var det mye i media, og vi hadde stor pågang, sier Heldal.

Egen deltidsstilling

Han forteller at det er mange eldre og etterlatte etter avdøde som har benyttet seg av våpenamnestiet.

— Så kan det være jegere som har skutt i mange år som har våpen de ikke ønsker å sitte på lenger, som for eksempel er slitt, sier han.

Siden 1999 har Agder politidistrikt hatt en egen deltidsstilling som har ansvar for å kontakte pårørende etter at personer som hadde registrerte våpen har gått bort. Men fortsatt er det mange etterlatte som ikke er blitt kontaktet.

— Det er familien som plikter til å ordne opp i nytt eierforhold. Folk må ikke være redde for å ta kontakt. Vi spiller med åpne kort, understreker Heldal.

Viser forståelse for etterslengere

Nå er det for sent å levere inn våpen som er uregistrerte eller ulovlige. Likevel oppfordrer Magnus Andreassen, forvaltningssjef i Agder politidistrikt, folk til å ta kontakt med politiet dersom de ikke har rukket fristen.

— Det vil jo som regel være en forklaring på hvorfor de kommer for sent. Vi vil nok vise forståelse for de fleste, sier han, og opplyser om at ingen som har kommet med våpen i etterkant av våpenamnestiene har blitt straffet så langt.

— Men hvis vi kommer over uregistrerte våpen hjemme hos noen, stiller det seg annerledes, påpeker Andreassen.

Strafferammen for å oppbevare ulovlige våpen er fengsel i to år, men i særlig alvorlige tilfeller kan man risikere helt opp til fire års fengsel.

PS! Resultatet på landsbasis av våpenamnestiet blir offentliggjort i morgen, får fvn.no opplyst hos Politidirektoratet.