KRISTIANSAND: Ulykken skjedde om ettermiddagen 27. mai i fjor . Den tiltalte kjørte en Nissan-bil som ifølge tiltalebeslutningen hadde nedslitte bakdekk.

«Han aksellererte kraftig, og i høy fart fikk bilen skrens i en slak høyrekurve, slik at bakparten beveget seg over i motgående kjørebane, hvor den var nær ved å treffe en møtende bil, før den skrenset tilbake i eget kjørfelt, for så igjen å bevege seg over i motgående kjørefelt. Her traff bilen autovernet, før den med stor kraft traff en møtende bil, med den følge at Linn Cecilie Abelsnes, som var passasjer i hans bil, døde 5. juni 2007 av skadene hun ble påført,» heter det i tiltalebeslutningen fra Agder statsadvokatembeter.

Les alt om ulykken:

Ni personer til sykehus etter ulykke

Tre barn involvert i ulykken

Kvinne (18) omkom etter ulykke på Dvergsnesveien

Bilføreren var edru

Råkjørte uten lappen

Tanker etter datterens trafikkdød

Passasjerer: — Fikk livet i gave på ny

Omfattende skader I den møtende bilen satt en familie på fem. Ei av dem fikk kompliserte brudd flere steder og kuttskader, og lider ennå av senskader. En annen fikk skader i flere ledd og har vært arbeidsufør i minst ett år.

I 21-åringens bil satt i tillegg til den omkomne Abelsnes Rebecca Fiskaa og Preben Aamodt. Fiskaa fikk skader i rygg og nakke, og kunne ikke arbeide i tre måneder etter ulykken. Aamodt fikk skader i magen og har vært arbeidsufør i minst et halvt år. De to har tidligere stått frem i Fædrelandsvennen og fortalt om sine tanker etter ulykken .

21-åringen er i tillegg til uaktsom kjøring som forvoldte betydelig skade og død tiltalt for å ikke ha kjørt tilstrekkelig hensynsfullt og varsomt. Han hadde heller ikke gyldig førerkort.

Lang etterforskning

Det er nå halvannet år siden ulykken skjedde.

- Hvorfor har det tatt så lang tid før tiltalen kom?

— Det er etterforskningen som har tatt tid, svarer statsadvokat Stina Sveier Nielsen.

Den lange saksgangen kan blit tatt hensyn til i formildende retning når Kristiansand tingrett skal utmåle straffen for 21-åringen.

— Men det er skjønn. Det som er viktig er hva som er årsaken til lang saksgang. Hvis man har en god forklaring på hvorfor det har tatt lang tid, trenger det ikke bli lagt vekt på, sier Sveier Nielsen.

Aktor i saken, Johan Martin Kile, ønsker ikke å uttale seg om saken.

Saken behandles i Kristiansand tingrett i januar.