KRISTIANSAND / MANDAL: – Bank i bordet, men været er helt ideelt for at det skal gå greit i kveld, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, til fvn.no.

I løpet av kvelden vil landsdelens vakthavende brannmannskaper trolig måtte bryne seg på flere brannutrykninger. De siste årene har det likevel kun vært mindre branntilløp knyttet til nyttårskvelden.

– Det er mye snø og vindstille i dag, og det er bra for å få en fin feiring. Det er jo også slutt på pinnestyrte raketter og fra i fjor ser vi at det gav gode resultater, sier Aasen.

Ikke i trehusbebyggelsen

Han mener likevel at folk må ha hodet på rett plass når fyrverkeriet sendes til himmels.

– Man må passe på å finne en åpen plass når man fyrer opp batterier og ikke stå midt i trehusbebyggelsen, fortsetter Aasen.

I Kvadraturen er det ikke lov å skyte opp eget fyrverkeri.

Beredskapssjef Helge Zachariassen håper på en rolig kveld. Arkivfoto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

– Det er forbud mot opptenning av fyrverkeri i Kvadraturen og raketter med styrepinne er forbudt. Det blir dessuten et veldig fint fyrverkeri på Odderøya, sier leder ved beredskapsavdelingen i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), Helge Zachariassen, til fvn.no. Sjekk nyttårsværet her

Snø kan skape problemer

Flere steder i landet er brannmyndighetene bekymret for at snøen kan skape problemer dersom det begynner å brenne. Nedsnødde kumlokk fører til at brannvesenet må ut med tankbilene for å være sikker på god vanntilførsel.

– Det kan være kritisk for mannskapene og kritisk for verdier, og i verste fall kritisk for liv også, sier visebrannsjef i Sør-Rogaland, Eivind Rake til NRK.

Også dårlig parkering kan skape problemer.

– Ja det er helt klart, vi har allerede oppdaget flere gater der vi ikke kommer frem, og vi har funnet alternative ruter, sier vakthavende sjef i Bergen brannvesen, Leif Linde, til NRK.

Frykter utkantene

I Kristiansand frykter ikke brannvesenet problemer i sentrum, men ser at utkantene kan bli problematiske.

– Vi ser at det kan bli et problem i distriktene som følge av parkerte biler. Vi har ikke vært rundt for å kartlegge det, men må ta det som det kommer, sier Zachariassen.

Skulle det bli dårlig med vann har KBR tankbiler stasjonert i Kristiansand, Vennesla, Søgne og Lillesand.

Lite fyrverkeri beslaglagt

Onsdag kveld fikk politiet flere telefoner om folk som har sendt opp fyrverkeri ulovlig tidlig. Én 28-åring ble i går kveld anmeldt av politiet for å ha sendt opp fyrverkeri ved menighetshuset i Tinnheiveien.

I år er det ikke lov å importere fyrverkeri fra utlandet, men tollvesenet har flere steder i landet gjort beslag av fyrverkeri. I Kristiansand har tollvesenet beslaglagt noe fyrverkeri, men ikke mye.

– Noe småtteri som noen guttunger hadde med seg er beslaglagt, men det er ikke snakk om store mengder, sier kontorsjef ved tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, til fvn.no.