KRISTIANSAND: Konsekvensen blir dårligere avkastning, og dermed mindre penger til gode formål utover året og neste år.

Sørlandets kompetansefond:

Forvaltningskapital: Drøyt 800 millioner kroner.

Aksjeandel: 20 prosent.

Tap siden nyttår: Cirka 26 millioner kroner.

Konsekvens: — Vi tærer på bufferkapitalen. Det er ingen krise, men vi får dårligere resultat - og dermed mindre penger å dele ut til å bygge næringsliv og kompetanse. Ingen vedtatt støtte må kuttes, men vi får trolig mindre penger enn vi kunne håpe på utover året og neste år, sier direktør Bjørn Fjellstad.

Cultiva-stiftelsen:

Forvaltningskapital: 1,6 milliarder kroner.

Aksjeandel: 5,5 prosent.

Tap siden nyttår: Cirka 14 millioner kroner.

Konsekvens: - Foreløpig ingen, men fortsetter dette kan det få konsekvenser for hovedutdelingen av midler i desember. Alle som har fått innvilget støtte, vil få sine penger, men det kan bli mindre til nye søknader, sier kontorleder Ingebjørg Borgemyr.

Kristiansand kommunale pensjonskasse:

Forvaltningskapital: 2,2 milliarder kroner.

Aksjeandel: 18 prosent

Tap siden nyttår: Cirka 50 millioner kroner.

Konsekvens: - Nå synker soliditeten. Foreløpig avventer vi, men tap må dekkes inn. Nå tærer vi på bufferkapitalen på 150 millioner. Men det kan bli aktuelt å be bystyret om å bevilge penger. Dette vurderes fortløpende, sier daglig leder Magnar Flaa.

Cultiva og Sørlandets kompetansefond er begge skapt på penger som Kristiansand og kommunene i Vest-Agder fikk da de solgte Agder Energi.

Bjørn Fjellstad sier at kursfallet på børsen ikke er et bevis på at «sikre energipenger» er blitt «usikre børspenger» som fordamper.

— Skal man vurdere hele bildet, må man ta de siste års kraftige børsoppgang med. Samlet sett har vi i kompetansefondet hatt en avkastning på opp mot 500 millioner de siste fem årene, sier han.

Cultiva og pensjonskassen har også skapt betydelige verdier i årene som har gått, større enn verdiene som nå dunster bort.

Magnar Flaa sier at utviklingen fort kan snu - og verdiene øke igjen.

— Det viktige er at børs over tid har høyere avkastning enn andre plasseringer, sier han.