DREPT: Vian Batir Fatah (38) ble drept i skolegården i Bygland. (Foto: Privat) Foto: Privat

KRISTIANSAND: Foreløpig er det ikke avtegnet noe sikkert motiv for hvorfor firebarnsmoren ble knivstukket 22 ganger i skolegården i Bygland med barna som tilskuere. Barnemorens nye, norske kjæreste gjorde alt han kunne for å stanse drapsmannen. Med en lang plankebit slo han mange ganger mot den tiltalte irakeren, men han klarte ikke å hindre ham. En gang traff planken ham i nærheten av øyet. Det var årsaken til at den tiltalte kom i fengslingsmøtet med et blått øye. 2. juli i fjor var den 31 år gamle Vian Bakir Fatah på skoleområdet sammen med barna og sin norske kjæreste. Til dette møtet var også barnefaren invitert. Voldsalarm

På skoleplassen ble det en heftig diskusjon. Vian Bakir Fatah hadde også voldsalarmen med seg. Den hadde hun fått etter at hennes eksmann i slutten av oktober 2007 kom med drapstrusler mot henne.

Under møtet i skolegården sa den drapstiltalte at han skulle ta med seg alle barna til Irak. En kollega av tiltalte har også forklart til politiet at det var planer om å reise til Irak. Datteren på ti år har fortalt det samme i avhør.

Vian Bakir Fatah var muslim, men konverterte til kristendommen. Hun søkte norske venner og hun fikk seg en norsk kjæreste. Dette reagerte den drapstiltalte barnefaren på.

– Det er ikke noe æresdrap, har tiltaltes forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen sagt gjentatte ganger.

Motivet

I løpet av neste uke blir motivet trolig avklart.

  • Ble Vian Bakir Fatah drept fordi samlivsforholdet opphørte?

  • Ble Vian Bakir Fatah drept fordi hun konverterte til kristendommen?

  • Ble Vian Bakir Fatah drept fordi det var uenighet om barnefordelingen?

  • Ble Vian Bakir Fatah drept fordi hun hadde fått seg en norsk kjæreste?

  • Ble Vian Bakir Fatah drept fordi hun hadde for mange norske venner som støttet henne?

Drapstiltalte var opprørt over at hans kone forlot ham. Om kvelden søndag 27. oktober 2007 fortalte han Vian at han selv skulle gå med den minste sønnen på fire år i barnehagen neste dag, «slik at vi blir alene hjemme slik at jeg kan drepe deg», fremgår det av tiltalen.

På liv og død

– Det var en kamp om liv og død. Det har den dreptes kjæreste forklart til politiet om det som skjedde på skoleplassen da Vian ble drept med 22 knivstikk. To av knivstikkene gikk gjennom hjertet.

På rettssakens siste dag skal den 17 år gamle sønnen forklare retten hva han så og opplevde i skolegården i Bygland 2. juli i fjor.

I retten skal også lydloggen fra voldsalarmen spilles av. Alarmen ble utløst like i forkant av drapet.