KRISTIANSAND: Den 33 år gamle mandalitten ranet Spareskillingsbanken i Kristiansand for nesten en halv million kroner 7. desember i fjor.

Maskert med hettegenser og finlandshette tok mannen seg inn i banken og ropte "dette er et ran", før han avfyrte et skudd med en startpistol.

Startpistolen ble deretter rettet mot en bankfunksjonær, og ransmannen krevde å få penger.

Truet til seg nærmere en halv million kroner

Etter at den kvinnelige funksjonæren hadde tømt tre kasser, fikk mannen med seg et bytte på 452.000 kroner.

I retten fortalte ransmannen at han slet med gjeld og at gjelden var årsaken til at han gjennomførte ranet.

— Jeg hadde i tre år slitt med en narkogjeld på 100.000 kroner. Jeg hadde blitt banket opp flere ganger av pengeinnkrevere, og hadde nå fått et siste ultimatum om å betale. Jeg kjenner dette miljøet og visste jeg var i alvorlig fare, sa mannen i retten.

Slet med narkogjeld

Den domfelte mannen har i flere år slitt med rusproblemer, og narkotikagjeld på rundt 100.000 kroner var en viktig årsak for at mannen valgte å rane Spareskillingsbanken. Frykt for å bli gjenkjent i Mandal gjorde at han bestemte seg for å gjennomføre ranet i Kristiansand.

"Tiltalte har begått et brutalt og skremmende ran som i lang tid vil prege hverdagen til de bankansatte", heter det blant annet i domsavsigelsen fra Kristiansand tingrett.

I dag ble dommen fra Kristiansand tingrett klar. To år og fire måneder må mandalitten sone i fengsel for ranet, noe som er identisk med aktors påstand.

Fornøyd med dommen

Ransmannen er fornøyd med dommen og vil godta to år og fire måneders fengsel.

— Min klient er fornøyd og vil vedta dommen, sier advokat Olav Sylte som representerte mannen under rettssaken, til fvn.no.