FROLAND: Fredag formiddag er mannskap i full sving med å lage branngate ved Ytre Lauvrak.

En skogsmaskin fra Kile skogsdrift er satt inn i arbeidet med å få ned vegetasjonen og danne enn branngate mot flammene som begynner å komme faretruende nær.

— Nå er det kjørt inn skogshogstmaskiner i Ytre Lauvrak for å lage en stoppsone for å skjerme bebyggelsen der, sa ordfører Sigmund Pedersen til fvn.no tidlig fredag morgen.

Ryker denne skansen er hundre og ett ute mener mannskapet på stedet.

- Da blir det ragnarokk

  • Da er det ragnarokk. Da fortsetter brannen utemmet nedover Froland, sier Fædrelandsvennens reporter på stedet Helge Corneliussen.

Bare en kilometer unna skansen ligger bebyggelsen i Ytre Lauvrak, som nå forsøkes å skjermes fra brannen.

Mannskapet er optimistiske og har tro på at de skal få stoppet brannen i tide. Når Fædrelandsvennen er på stedet arbeider de med å få ned vegetasjonen, og hindre brannen i å ta seg over veien.

SPYR UT VANN: Erik Usterud har tatt i bruk gjødselmaskinen for å få fuktet grunnen ved Ytre Lauvrak. Foto: Helge Corneliussen.

Gjødselmaskin

Erik Usterud er en av de frivillige på stedet. Han kjører gjødselmaskinen og jobben hans er å vanne det knusktørre terrenget.

Maskinen er gull verd i kampen mot flammene der den sprøyter ut vann og bløtgjør vegetasjon og grunnen på stedet.

Flere av mennene på stedet var vitne til nattens dramatiske hendelser da flammene blusset opp flere steder rundt Mykland sentrum.

27 brannmenn holdt på å bli fanget av flammene, fordi vinden snudde brått. Av hensyn til egen sikkerhet måtte brannmennene kvitte seg med utstyret sitt og løpe i sikkerhet.

Nå mener mennene på stedet at det må bygges flere branngater rundt Mykland sentrum i kampen mot brannens herjinger. Seks helikoptre er nå satt inn i arbeidet med å slukke brannen.