KRISTIANSAND: Den 23 år gamle kvinnen refset i lagmannsretten den ett år yngre mannen som er dømt for å ha voldtatt henne i trappeoppgangen i blokka på Tinnheia natt til 23. februar i år.

Da kvinnen forklarte seg i tingretten tidligere i år, hadde tiltalte forlatt rettslokalet. Han orket ikke å følge saken.

I går var han tvunget til å høre forklaringen til voldtektsofferet før han selv fikk forklare seg. Etter ny rettsordning skal offeret — i for eksempel voldtektssaker - vitne før tiltalte får anledning til å forklare seg.

Les også: Dømt til tre år og åtte måneder for voldtekt

Skummel guttunge

  • I tingretten var han jo ikke til stede. Han feiget bare ut. Den guttungen der er så skummel, og jeg blir redd når jeg ser noen som ligner ham. Jeg er så redd bare ved tanken på når han slipper ut og skal ta hevn. I avhør har han sagt at han hater meg og at jeg har ødelagt livet hans, fortalte voldtektsofferet i retten.

Før hun forklarte seg ble overgriperen plassert på bakerste benk i rettslokalet.

Den 23 år gamle kvinnen forklarte seg med fast stemme i retten, selv om hun tok fram lommetørkleet et par ganger. Det var da hun fortalte om hvordan livet totalt har forandret seg.

Dødsangst

Hun fortalte om de tre ganger hun opplevde dødsangsten i trappeoppgangen hjemme i blokka hvor hun bodde under selve overfallsvoldtekten.

— Den første gangen dødsangsten kom med full tyngde, var da han smatt inn døra foran meg. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, og følte at jeg ikke hadde kontroll. Han dunket meg med hodet i veggen. Som sykepleier vet jeg hvilke skader jeg kunne bli påført. Neste gang dødsangsten kom, var da han reiste seg opp og skulle til å ta av seg jakken. Da trodde jeg at han skulle kvele meg. Så hysjet han så veldig på meg fordi jeg gråt.

Den 23 år gamle jenta samlet seg litt før hun fortalte videre om det som var tredje gang dødsangsten kom med full tyngde mot henne:

— Det var da han var ferdig, og jeg ikke helt visste hva som skulle skje. Jeg fryktet han ville drepe meg. Jeg hadde jo sett på ham og kunne gjenkjenne ham. Jeg unngikk blikk-kontakt. Det var han som der og da hadde makten og kontrollen. Jeg hylte, men det funket ikke. Han ble bare mer sint, og jeg var redd, fortalte kvinnen.

Etter overgrepet har hun sovet kun 19 netter alene. Hun er avhengig av å ha folk med seg og rundt seg. Spesialistpsykologene som vitnet i retten i går, fortalte at det kan gå flere år før livet til voldtektsofferet er normalt igjen.

— Det går litt bedre, sier kvinnen.

— Hun vil gjerne bli frisk, men kroppen aksepterer ikke hennes tempo, sa en psykolog i retten.

Blir mobbet og slått

I retten kom det også frem at 22-åringen blir mobbet og slått av medfanger i Kristiansand fengsel. En mann er anmeldt og også tiltalt for å ha slått 22-åringen.

I retten fortalte han at han ikke kan være i luftegården sammen med de øvrige innsatte.

— Det er fordi jeg sitter inne for et seksualovergrep. For å unngå å bli utsatt for vold og skjellsord, sitter jeg stort sett på cella hele tiden, fortalte den tiltalte. Hans kommentarer til offerets forklaring i retten i går om voldtekten og overgrepet, var dette:

— Det er utrolig at hun kan sitte her og lyve.