**Les også:

Marerittet på familiebedriften**

Gasseksplosjon på Strai Kjøkken

Tre skadet i eksplosjon

KRISTIANSAND: — Jeg jobber ut fra en teori om at mangel på oksygen i forbrenningen har ført til såkalt pyrolyse, sier sjefingeniør og kjemiker John Jacobsen i Arbeidstilsynet i Vest-Agder.

Pyrolyse oppstår hvis en forbrenningskilde får tilført for lite oksygen. Når det oppstår kan det utvikles flere eksplosive gasser, eksempelvis propan-, hydrogen- og metangass.

Dersom dette har oppstått i flisforbrenningsovenen på Strai, kan en blanding av flere gasser ha fylt rommet omkring ovnen.

Disse har trolig ikke kunnet forårsake eksplosjonen i seg selv, men med tilførsel av oksygen har ovnen fungert som en regelrett bombe.

— En arbeider har sagt at han skjønte noe var galt med ovnen. Når noen da har åpnet døra til bygget har rommet blitt fylt med oksygen. I kombinasjon med en varmekilde eller en gnist, kan det ha forårsaket eksplosjonen, sier Jacobsen.

Bakgrunnen for hypotesen er at Jabobsen fant tjærelignende rester i området rundt ovnen. Pyrolyseprosessen brukes industrielt for å utvinne trekulltjære fra trevirke.

— Dersom det viser seg at dette er årsaken til ulykken, må man finne ut hva som gjorde at forbrenningsovnen ikke fikk nok oksygen, sier han.

Jacobsen mener viftefeil, brudd på en ventilasjonskanal eller tette luftekanaler kan være mulige årsaker. Fvn.no kjenner til at siloen ble rengjort bare timer før ulykken skjedde.

Arbeidstilsynet vil i alle tilfeller be Strai Kjøkken gjennomføre ny risikoanalyse ved bedriften.