OSLO: Havforskningsinstituttet foreslår å forby fiske av småtorsk langs hele kysten sør for Stad fordi fisken er i dårlig forfatning

Nesten ikke fisk Forskerne vil ha forbud mot fiske av torsk som er under 36 centimeter lang på hele kyststrekningen mellom Stad og Skagerrak. Forslaget kommer etter at forskerne har studert torsken som svømmer langs denne strekningen. Noen steder har de knapt observert torsk i det hele tatt, melder NRK.

Forskerne har også funnet ut at det slett ikke er yrkesfiskere som tar de store mengdene med fisk. Det viser seg at fritidsfiskere tar langt mer av kysttorsken enn det forskerne hittil har trodd. Fritidsfiskere tar opptil sju ganger mer kysttorsk enn yrkesfiskere.

– Vi ble overrasket over de høye tallene, sier forskningssjef Jakob Gjøsæter ved Havforskningsinstituttets avdeling på Flødevigen utenfor Arendal.

Uenighet

Tellinger som forskerne gjorde i Aust-Agder tidligere i sommer, viser at én av fire småtorsk som fritidsfiskere fanger, er kortere enn 36 centimeter.

Organiserte hobbyfiskere har imidlertid ikke tro på tallene. Formann Tom Solie i foreningen Småfisker’n mener yrkesfiskerne må ta hovedansvaret for at kysttorsken nesten har forsvunnet noen steder.

Fiskeridirektoratet skal vurdere forslaget fra Havforskningsinstituttet. Et eventuelt forbud vil gjelde tidligst fra neste sommer av.

Kysttorsk står på den nasjonale rødlisten over truede arter.