KRISTIANSAND: Parasittiske ikter kan ødelegge drømmen om en flott tur for å bade i ferskvann. Følger du ekspertrådene bør du imidlertid være trygg.

Iktene lever i de grunne delene av ferskvann og borer seg vanligvis inn i kroppen på andefugler. I enkelte tilfeller bommer de, og treffer mennesker eller andre dyr.

Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene i divisjon for miljømedisin ved Nasjonalt institutt for folkehelse, sier at de små parasittene også borer seg inn gjennom huden på mennesker, men forteller at de ikke er farlige.

— Iksene er et snyltedyr som vanligvis lever i andefugler. De borer seg inn i andefuglene og har sitt liv der. Om iksen treffer på et menneske eller et annen dyr borer de seg inn, men dør. Da etterlater de seg litt proteiner og annet som gjør at man får samme reaksjon som ved et myggstikk, sier Krogh.

Det er bare på de grunne delene i ferskvann, ofte nært sand, snyltedyrene befinner seg. Og blir man angrepet er symptomene klare:

— Man får en allergisk reaksjon som klør og ser ut som tette mygstikk. De delene av kroppen som har vært nede i vannet begynner å klø, sier avdelingsdirektøren.

Folkehelseinstituttets råd for å unngå såkalt svømmekløe:

  • Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.

  • Unngå strender som er påvirket av pålandsvind, fordi cercariene kan konsentreres i slike områder.

  • Svøm helst på dype områder i vannet.

  • Tørk huden med et håndkle umiddelbart etter bading.

Ingen oversikt

Det er Are Vegusdal i samfunnsmedisinsk enhet som tar vannprøver i Kristiansand kommune. Han har likevel ikke oversikt over hvilke vann som inneholder store eller små mengder parasitter. Prøvene han tar gir kun svar på hvor mye tarmbakterier vannet inneholder.

— Parasitter er ikke noe vi registrerer. Vi hadde nylig en samtale om dette, men vi har vurdert det slik at det ikke er hensiktsmessig, sier Vegusdal.

Årsaken er at en fugl kan slippe fra seg en klatt like etter Vegusdal har tatt prøven. Dermed vil et tilsynelatende godt badevann være fullt av parasitter minutter etter prøven er blitt tatt.

— Det beste folk kan gjøre er å følge rådene som gis fra folkehelseinstituttet, sier Vegusdal.