KRISTIANSAND: — Nå har vi kommet til det punktet jeg er engstelig for. Vi vasser i vaksiner. Samtidig skal vi motivere den voksne, friske gruppen av befolkningen - folk som ikke føler seg spesielt utsatt - til å ta vaksinen, sier smittevernoverlege i Kristiansand kommune, Dagfinn Haarr, til fvn.no.

Etter planen

Haarr er ikke overrasket over utviklingen av pandemien, hverken når det kommer til antall skriverier i media, befolkningens ønske om å bli vaksinert, eller tilgangen på vaksine.

— Dette er helt etter boka. Vi hadde en periode med masse skriverier. Da ville langt flere vaksinere seg, i forhold til tilgangen vi hadde på vaksine. Nå har vi kommet til det punktet hvor alle faktisk kan bli vaksinert, sykdommen har avtatt, og media har sluttet å lage skremmesaker, sier Haarr.

Klar anbefaling

Smittevernoverlegen mener fortsatt det er nødvendig at flest mulig vaksineres, og anbefaler på det sterkeste å ta vaksinen.

— Nå har vi hatt to bølger - og den tredje sykdomsbølgen vil nok komme etter hvert. Samtidig vet vi fra både spanskesyken og asiasyken at den tredje bølgen ofte er mest alvorlig. Det er ingen grunn til å droppe å ta vaksinen nå, sier Haarr.

Må betale selv

Ifølge kommunen vil vaksinen i Kristiansand tilbys gjennom fastleger, bedriftshelsetjenester og ved det kommunale vaksinasjonskontoret i Kongens senter.

Alle som vil bli vaksinert må ha med seg personnummer, og må også ut med en egenaldel på 100 kroner.