KRISTIANSAND: Fra klokken 06 til 09 i morges ble bilister som kjørte i retning sentrum ved 13 forskjellige steder ved innfartsårene til Kristiansand stoppet. Det samme vil skje to ganger senere i dag; fra klokken 11 til 13 og fra 15 til 18, også da ved samme steder og i retning sentrum.

Undersøkelsen innebærer at Statens Vegvesens utsendte stopper litt under halvparten av bilene som kommer kjørende og deler ut spørreskjemaer. Disse bes returnert i posten.

— Resultatet av undersøkelsene skal gi et faglig grunnlag for analyser i forhold til framtidige trafikksystemer, opplyser Nebojsa Doder, senioringeniør i Statens Vegvesen region sør til fvn.no.

Kom du for sent til noe på grunn av kø i dag? Skriv din erfaring nederst i saken!

21 spørsmål Doder forteller at det er staten som har pålagt prosjekter med høy kostnadsramme å gå igjennom en slik prosess før arbeidet settes i gang.

Statens Vegvesen utfører trafikkintervjuene. Bilistene som blir stoppet får et skjema med spørsmål som de blir bedt om å svare på og sende inn. «Ditt bidrag er viktig for å hjelpe oss å velge de gode løsningene. Undersøkelsen vil gi oss opplysninger om trafikken til, fra og gjennom Kristiansand. Dette skal brukes i videre planlegging av vegsystemet i Kristiansand,» står det på skjemaet.

Se hele skjemaet nederst i artikkelen.

Ifølge Nebojsa Doder har liknende trafikkintervju blitt gjennomført i Porsgrunn for omtrent halvannet år siden. Da var det cirka en tredjedel som sendte inn spørreskjemaene.

Spørsmålene gjelder bilturen sjåføren kjører mens de får skjemaet. Bilisten blir bedt om å svare på 21 spørsmål av typen «Hvor lang var reisen du gjennomførte?», «Hvor mange bilturer har du på denne strekningen» og «Hva var hovedhensikten med turen?».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

E 39: Et av stedene det blir avholdt trafikkintervju er på E 39 ved rundkjøringen opp til Slettheia. Her var det store køer på grunn av undersøkelsen. Bildet ble tatt cirka klokken 08.45. (Foto: Lars Hoen) Foto: Lars Hoen

Verst i Søgne

Den lengste køen i morgenrushet var på E 39 fra Søgne i retning Kristiansand. Ifølge bilister fvn.no har vært i kontakt med har enkelte sittet i kø i opp mot en time.

— Spesielt E 39 har vært problematisk. Fra 08 til 08.20 var det ganske ille. De som dirigerte trafikken fikk beskjed om å stoppe færrest mulig for å gjøre situasjonen lettere, sier Nebojsa Doder.

- Forstår du at folk reagerer?

— Slike ting får aldri smertefritt. Men jeg har ikke fått andre klager enn fra E 39, svarer Doder.

Varslet ikke om kontrollen

Statens Vegvesen har ikke opplyst bilister i landsdelen om at aksjonen skulle foregå onsdag. De har annonsert i avis og radio at det vil bli holdt en trafikkontroll denne uka, men det har ikke blitt opplyst hva slags aksjon som skulle avholdes og når.

— Det er nemlig viktig at folk kjører som vanlig og ikke prøver å plassere seg annerledes. Det er viktig for å danne et riktig bilde av situasjonen, forklarer Doder.

- Kunne det ikke vært mulig å sendt ut skjemaene i posten i stedet?

— Selvfølgelig, men hvem skulle fått de? Det er ikke bare lokale folk som kjører her, det er en del fra andre deler av Norge også, svarer Doder.

Fvn.no spør så om ikke det kunne vært mulig å sendt ut spørreskjemaene til bileierne som har passert bomstasjonene i Kristiansand.

— Derfra kan vi få antall biler, men vi vet ikke hvor bilene har kommet fra. Og det er en del biler som kjører. Vi kunne ikke sendt skjema til alle bilistene i Norge, sier Doder.

- Men kunne dere ikke tatt et utvalg?

— Det har vi gjort nå, vi har tatt et utvalg. Vi har ikke stoppet alle, svarer Doder, og sier at det er cirka 40 prosent av bilistene som passerer aksjonspunktene som blir stoppet.

Sinte bilister

Fvn.no er blitt oppringt av mange sinte bilister som lurer på hva det er som skjer. En bussjåfør som kjører mellom Søgne og Kristiansand opplyste ved 08-tiden at han nesten sto bom stille ved Volleberg.

— De siste fem minuttene har jeg bare kommet meg rundt 100 meter. Jeg har en buss full av folk som skal på jobb og alle sitter bare og venter. Dette er skikkelig kaos, sier bussjåføren.

— Dette går ikke an. De kan jo gå inn på en computer og hente ut informasjon om hvem som kjører igjennom bommen. I stedet stopper de en hel landsdel på grunn av et spørreskjema. Det er helt femtitalls, sier gallerieier Bernt Bisseth, som rett før klokken 09 satt i kø på Tangvallsletta og hadde gjort det i omtrent en halv time.

Han skulle åpnet galleriet klokka ni og vært i møte samtidig, og hadde også vært i kontakt med en som hadde gitt opp flyet sitt fra Kjevik på grunn av køen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HANNEVIKA: Bilister fra Vågsbygd måtte også stå lenge i kø i morges. I Hannevika var det utdeling av spørreskjema. (Foto: Lars Hoen) Foto: Lars Hoen

— Jeg synes det er greit med en spørreundersøkelse, men det er en tåpelig tid å ta det på. Jeg kjørte i påkjøringsfeltet fra Ålefjærveien. Statens Vegvesen brukte to tredjedeler av påkjøringsfeltet (til E 18), og så var det en tredjedel igjen til aksellerasjon. Folk har jo forskjellige kjøreferdigheter. En sjåfør foran meg turte ikke speede på. Bil nummer to var så iferd med å gi gass, og det var rett før det smalt. Og Statens Vegvesen skal liksom være så opptatt av trafikksikkerhet, sier bilist Trond Øvland.

En lærer er også svært misfornøyd.

— Elevene kommer for sent til skolen og andre for sent på jobb, sier han.

— Vårt firma har en tapt arbeidsfortjeneste på ca. kr. 5.000,- og tillegg får dette også ringvirkninger til andre, skriver en sint leder hos et renholdsfirma.

Også hos sentralbordet hos Statens Vegvesen får fvn.no opplyst at det er «utrolig mange» som ringer og reagerer på kontrollene i morges.

Hva mener du om trafikkintervjuene? Skriv din mening nederst i artikkelen.

Slik ser spørreskjemaet ut: