KRISTIANSAND: Mandag ble årets pott fra Kronprinsparets Humanitære Fond delt ut under et seminar om mikrofinans ved UiA på Gimlemoen.

— Jeg husker så utrolig godt første gangen jeg tjente mine egne penger. Jeg var 14 år gammel, og bodde hos min tante om sommeren på Langenes i Søgne, da jeg og min kusine syklet til Søgne sentrum for å plukke jordbær. Da skjønte jeg for første gang i mitt liv den egentlige betydning av penger, og ikke minst hvor lang tid det tar å plukke en hel kurv med jordbær, sa kronprinsesse Mette-Marit mens latter bredte seg i forsamlingen.

- Ungdom må få utdannelse

Beløpet på 600.000 kroner deles likt mellom henholdsvis Misjonsalliansens prosjekt for unge gründere i Ecuador, og Strømmestiftelsens tilbud om utdanning og lån til ugifte jenter i Bangladesh.

— Jeg har alltid og lenge trodd på at noe av det viktigste i verden i dag er å styrke ungdoms muligheter. Ungdom må få utdannelse, bli bevisst sine rettigheter og få anledning til å bruke sine ressurser, bli selvstendige og tjene sine egne penger, fremførte kronprinsessen i talen hun holdt sammen med kronprins Haakon.

Selv om likhetene mellom slummen i Bangladesh og åkeren i Søgne neppe er slående, er godfølelsen den samme:

— Jeg husker aller mest hvor stolt jeg var, det ga meg en følelse av styrke og selvstendighet å disponere penger jeg selv hadde tjent og gjort meg fortjent til, fortalte Mette-Marit.

Hun viste til at 1,8 milliarder av verdens befolkning er mellom 10 og 24 år, likevel faller de stort sett utenfor medias søkelys.

Historisk mulighet til å utrydde fattigdom

Kronprinsen viste til at det aldri vært flere arbeidsledige ungdom i verden – 81 millioner mellom 15 og 24 år. Han viste til at det å få muligheten til å lære noe nytt, gjennomføre sine egne ideer og stå på egne bein gir en helt egen følelse av verdighet.

— Vi har en historisk mulighet til å utrydde den ekstreme fattigdommen i verden. Entreprenørskap og innovasjon har en viktig rolle å spille i den sammenhengen, mente kronprinsen.

Sørlandet regnes for å være lengst framme i Norden på å bekjempe fattigdom i den tredje verden med mikrofinans, blant annet fordi UiA er blant de aller fremste universitetene i Europa på mikrofinansforskning.

— Dette er et ytterligere push for å gjøre enda flere ungdommer i Bangladesh til sjefer i egne liv, kvitterte generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen etter tildelingen.

APPLAUDERTE ENGASJEMENTET: Kronprinsparet delte ut 600.000 kroner fra deres humanitære fond på UiA mandag formiddag. Her har Wendy Josa fra Ecuador (t.v.) og Salma Sultana fra Bangladesh mottatt gaven. (Foto: Torstein Øen)