Overlege Karl Henrik Melle, har sammen med spesialist i psykiatri Andreas Hamnes, utarbeidet en sakkyndig rapport om Nokas-tiltalte David A. Toska. Som Tingretten fikk for drøyt ett år siden, fikk lagmannsretten tirsdag en gjennomgang av rapporten. Her blir det sett på som sannsynlig at Toska har en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det er først og fremst hans kriminelle atferd som fører til dignosen.

Kriteriene

For å få diagnosen må den kriminelle atferden starte i ung alder og være stabil over tid. Begge disse kriteriene oppfyller Toska. Men diagnosen er mer sammensatt enn som så, og Toska faller utenfor definisjonen på flere av punktene.

Oppfyller ikke alle kriterier

Kald og likegyldig overfor andre — Dette punktet oppfyller Toska ikke, mener psykiaterne.

Ansvarsløs holdning over for normer og forpliktelser – Dette oppfyller Toska, mener psykiaterne.

Manglende evne til å opprettholde varige forhold – Dette kriteriet oppfyller Toska ikke, han har hatt relasjoner over tid.

Lav toleranse overfor irritasjon som kan føre til vold – Dette kriteriet fyller Toska ikke. Han har hatt slik atferd i ruset tilstand, men episodene ligger tilbake i tid.

Manglende skyldfølelse – Dette kriteriet oppfyller han ikke.

Evne å endre atferd som følge av straff – Dette kriteriet oppfyller han ikke. Han har ikke endret atferd etter tidligere dommer, snarere har kriminaliteten eskalert.

Gir andre skyld – Dette kriteriet oppfyller han ikke.

Rasjonaliserer kriminell atferd – Dette kriteriet oppfyller han. Han har en rasjonalisert forståelse over egen atferd, uten at det har gitt atferdsendring.

Der kom det frem at de sakkyndige ikke kunne finne holdepunkter hos Toska for diagnosen psykopati.

To forskjellige stiler inne i seg

— Hvor stabil er denne forstyrrelsen? ville aktor Dommersnes vite.

— Det er et vanskelig spørsmål. I forhold til Toska er problemet at han har en sammensetning som er noe uvanlig. Kriminelle atferdstrekk har han, men kjernesymptomer som at nære relasjoner er mer et middel enn personene i seg selv, har han ikke. Han har to personlige stiler inne i seg. Det gjenstår å se. Han sier at han vil gjennomføre det han sier om at den kriminelle løpebanen er slutt, men han må vise det i praksis.

Unnvikende, men leder

— Dere sier at han har engstelige og unnvikende personlighetstrekk. Men han har gjort det klart at Nokas-ranet var hans operasjon og han ledet jo sine menn. Dette rimer ikke for en lekmann, sa lagdommer Daniel Lunde.

— Det passer ikke så godt med diagnosesystemene våre heller. Det er helt klart at hvis man legger domspremissene til grunn, er dette en planlagt kriminell handling. Jeg er enig i at de to elementene vi beskriver passer dårlig sammen.

Vendepunkt?

— Vi dommere hører ofte tiltalte si at det er slutt på lovbruddene, nå er vendepunktet her. Men det kommer ikke. Stiller dere spørsmål ved dette? spurte lagdommer Daniel Lunde.

— Det som blir sagt forholder vi oss i liten grad til. Det er det som blir vist vi ser på. Det vi ofte vet er at personer som står under tiltale vil ha en intensjon om å endre seg. Når de kommer ut igjen vil rammebetingelsene bestemme hvordan det går. Når Toska kommer ut vil han være eldre. Mange med personlighetsforstyrrelser får mindre symptom med alderen. Toska sin manglende evne til impulsiv aggressivitet og det at han ikke ruser seg, er positive faktorer.

  • FAKTA:

De to sakkyndige har lagt vekt på Toskas lange kriminelle løpebane og hans manglede evne til å endre adferd etter straff når de har utarbeidet rapporten. Toskas kriminelle adferd har utviklet seg fra mer impulsive biltyverier til planlagte og omfattende aksjoner. Ifølge Melle har Toska lenge hatt et idealisert bilde av egen kriminalitet, rasjonalisert de kriminelle handlinger ovenfor andre og forsøkt å få aksept og anerkjennelse i det kriminelle miljøet. Det er alle kriterier for en personlighetsforstyrrelse.