BYKLE: Nær 600 nye hyttetomter skal de nærmeste årene bebygges i området mellom Hartevatn og Hoslemo, den såkalte Midtregionen, i Bykle kommune i Setesdal.

Bykle-ordfører Kay Jeiskelid er blant dem som allerede har tjent gode penger på utviklingen i Midtregionen. Til nå er det solgt ut 90 hyttetomter fra eiendommen hans. De første tomtene solgte foreldrene hans. De siste 22 tomtene er det ordføreren selv som har solgt. De siste tomtene gikk for 370.000 kroner stykket. Nå har Jeiskelid bare to ferdig regulerte tomter igjen, men sier til Fædrelandsvennen at han arbeider med planer om utvidelse av tomteområdene sine. Hvor mange tomter det vil bli, vet han ikke foreløpig..

Rådmannen

Fra gården til Bykle-rådmann Tallak Hoslemo er det blitt solgt 42 tomter. I dag har han godt og vel 70 tomter til gode i gamle og nye regulerte felter.

Også Tallak Bjørnarå, som er rådgiver i Bykle kommune, kan glede seg over at tidligere nesten verdiløs heiemark vil gi klingende mynt i kassen. Han har 58 hyttetomter til gode.

Den som har flest tomter å selge er grunneier Sigbjørn Åsheim. Han har til sammen 90 nye tomter i Midtregionen.

En hyttetomt i Midtregionen vil trolig koste minst 500.000 kroner. Grunneierne slipper å koste grunnlagsinvesteringene.

Kommunen betaler Bykle kommunestyre har vedtatt at det er kommunen som skal forskutterete tilførsel av vann og kloakk til hyttefeltene. Dette arbeidet er kostnadsberegnet til nær 100 millioner kroner. For å kunne finansiere dette skal kommunen låne 20 millioner kroner, samt bruke av sine fond.

Det er daglig leder i Bykle og Hovden Vekst AS, Kjell Pedersen-Rise, som opplyser dette til Fædrelandsvennen. Dette aksjeselskapet har overtatt arbeidet med å utvikle infrastrukturen i Midtregionen, med blant annet kloakkrenseanlegg og utslipp av rensevann til kraftmagasinet i Vatnedalsvatnet.

Ved utbyggingen av hytteområdene i Brokke i Valle er det grunneierne, sammen med entreprenør Saavi Nomeland, som gjennom selskapet Brokke vass og avlaup AS, har tatt kostnaden med vann og kloakk.

Setterådmann

Kjell Pedersen-Rise, som er tidligere rådmann i Bykle, er blitt benyttet som setterådmann når vedtak omkring Midtregionen er blitt fattet. Dette fordi både rådmann og ordfører er inhabile fordi de er tomteselgere.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om det er riktig bruk av kommunale midler å koste vann— og kloakkanlegg til et område som skaper millionverdier for grunneierne, svarer Pedersen-Rise at dette er samme prinsippet som er lagt til grunn for utbyggingen på Hovden.

— Kommunen skal forskuttere dette. Hytteeierne skal betale tilbake til kommunen i form av tilkoblingsavgift og årsavgift, sier han.

Bykle kommune har også brukt store beløp på konsulentbistand vedrørerende utbyggingen i Midtregionen.

Frykter hastverk Jo Breivegen er en av de lokale entreprenørene i øvre Setesdal. Med en omsetning i fjor på 16 millioner kroner og fulle ordrebøker, frykter han at rask utbygging av vann- og kloakkanlegg i Midtregionen vil sette ham utenfor mulighetene til å konkurrere om anbudet.

— Arbeidet bør utføres over en tre-fireårsperiode. Du skal være stor nasjonalt skal du kunne ta en jobb til 100 millioner kroner raskt i dag. Kapasiteten er sprengt over hele landet. Skal de ta denne utbyggingen raskt, vil det bli veldig dyrt for dem, sier Breivegen.