VENNESLA: — Han har rett og slett bare forsøkt å være grei mot disse guttene, og så har situasjonen utviklet seg negativt over tid, sier etterforsker Jon Thomas Homme ved lensmannskontoret i Vennesla til fvn.no.

Mistet kontrollen

Guttegjengen, bestående av ungdommer mellom 16 og 18 år, ble i forrige uke pågrepet, siktet for en rekke tilfeller av regelrett mishandling av en mann i 50-årene.

— Guttene har hatt lovlig opphold på adressen. Den fornærmede mannen har åpnet hjemmet sitt og latt dem få bruke huset som sosial møteplass. Han har ikke klart å sette grenser, og dermed har ting utviklet seg negativt, forteller Homme.

Mannen er ikke i slekt med noen av dem som er avhørt i saken.

— Nei, det er her ikke snakk om noe familieforhold, sier Homme.

Har flyttet

Homme ønsker heller ikke tirsdag å gå i detalj om hva mannen konkret skal ha blitt utsatt for.

— Det er som jeg har sagt snakk om gjentatte episoder av tyveri, legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse, men Vennesla er et så lite samfunn at jeg ikke ønsker å gå nærmere i detalj, sier Homme.

Etter hva fvn.no erfarer skal mannen blant annet ha blitt satt fyr på.

Den mishandlede mannen har flyttet bort fra Vennesla for en tid, og har ikke ytret ønske om å bli utstyrt voldsalarm.

- Dere slapp ungdomme fri etter avhør før helga, med begrunnelsen at det ikke er fare for bevisforspillelse; hva med gjentakelsesfare?

— Den kan selvfølgelig være der, men nå har altså mannen flyttet bort fra stedet for en periode, sier Homme.

Mer omfattende enn først antatt

Etterforskeren sa fredag at volden startet i november. Tirsdag sier han at volden har foregått helt fra fra oktober til midten av desember 2008. — Dette er et hus politiet har hatt flere utfordringer med, og hele saken er kompleks og spesiell, innrømmer Homme.

Fengsles neppe

Det vil trolig bli gjennomført oppfølgingsavhør av flere vitner denne uka, og Homme håper å ha en påtale klar i løpet av 14 dager.

Guttene slipper trolig fengselsstraff.

— Det sitter svært langt inne å få fengslet så unge personer, men her vil aktuelle reaksjoner kunne være besøksforbud, ungdomskontrakter, konfliktråd og erstatningskrav, sier Jon Thomas Homme.