VENNESLA: Måkenettet ble vedtatt satt opp i 2005. Beboere i området hadde lenge klaget over skrik fra hekkende måker på Kaninøya i Vennesla. Kort tid etter kom nettet på plass, men nå må det altså fjernes igjen.

— Etter Mattilsynets vurdering kan dette nettet påføre fuglene stor lidelse og død, skriver Mattilsynet i brevet de har sendt til kommunen.

Fikk bekymringsmelding

Ifølge Vennesla Tidende gjennomførte Mattilsynet nylig en befaring på stedet. Funnene var nedslående: en død måke ble funnet hengende i nettet, det var ingen sperrer som hindret fugl fra å komme seg inn mellom de to nettene og deler av nettet var falt til bakken og utgjorde en trussel for dyrelivet på stedet.

— Deler av nettet var falt ned og lå i en "vase" på bakken. Det var fare for at fuglene kunne komme seg inn gjennom nettene og ha problemer med å komme ut igjen, sier distriktssjef Eivind Kile hos Mattilsynet i Vest-Agder til Vennesla Tidende.

Mattilsynet har også tilsynsansvar med dyrehold og ansvar for dyrevern. Bakgrunnen for befaringen var en bekymringsmelding.

Kommunen tar affære

  • Vi fikk en henvendelse fra formannen i dyrevernsnemdasom orienterte oss om dette tilfellet, og har også vært i kontakt med Fylkesmannens viltforvalter, før vi tok en befaring på stedet, sier Kile.

Kommunen må nå få fjernet nettet umiddelbart.

— Vi har forholdt oss til det den gang vedtatte måkenettet som kom på initiativ fra politikerne. Men med henstillingen fra Mattilsynet må det bort. Vi må jobbe i henhold til lover og regler og jeg vil sette igang med å få fjernet det så fort som mulig, sier utviklingssjef i Vennesla, Aslak Wegge, til Vennesla Tidende.