KRISTIANSAND: For kort tid siden la Transportøkonomisk insitutt fram rapporten som konkluderer med at bensinprisen må økes til 25 kroner literen for å redusere biltrafikken med 31 prosent innen 2020. Fvn.no har spurt tre eksperter om de tror dette kommer til å skje. Svaret deres er nei.

Hva mener du? Si din mening i bunnen av artikkelen.

Steinar Lem — Framtiden i våre hender - Det eneste som kan få bensinprisen til å øke til slike høyder er at folk får "klimapanikk". Det vil si at folk får sterk uro ved å se hvordan nye typer ekstremvær herjer, sier Lem til fvn.no.

Han mener det er latterlig når partene i klimaforhandlinger på Stortinget nettopp ble enige om å øke avgiften på bensin og diesel med henholdsvis fem og ti øre literen.

— Når man tar i betraktning at lønnsveksten i Norge trolig blir opp mot 20.000 per arbeidstaker, har man vel råd til å betale fem øre mer for bensinen. Dessuten har Norge den billiste bensinen i Europa sett i forhold til lønninger, hevder Lem.

Line Osfoss - NAF region Sør

  • Jeg tror eksperter kommer med slike "brannfakler" for å holde bevissthetsnivået oppe når det gjelder forurensning fra biltrafikk, sier Osfoss til fvn.no.

Hun tror politikerne vegrer seg mot å øke drivstoffprisene så dramatisk som foreslått, fordi det vil ramme næringsdrivende, barnefamilier og folk i distriktene.

— NAFs grunnholdning er at det ikke bør bli billigere å kjøpe seg miljøvennlige biler. I tillegg bør avgifter og skatt på drivstoff øremerkes til utvidelse av kollektivtilbudet og forskning på ny teknologi, sier Osfoss.

Thina Saltvedt - Oljeanalytiker i Nordea

  • Bensinprisen følger oljeprisen hele veien ettersom det er et produkt av olje. I Norge blir prisvariasjonene forholdsvis små når oljeprisen går opp og ned. Årsaken er at drivstoffprisen i Norge allerede er sterkt avgiftsbelagt. Dermed blir utslagene mindre, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Hun har heller ikke tror på at drivstoffprisen vil nå de varslede høyder. Saltvedt tror også det må ekstreme avgifter til for å få folk til å slutte å bruke bilen.

— Det må kraftige avgifter til for at folk skal slutte å bruke bil. Det mest sannsynlige for at drivstoffprisen skal nå slike høyder, er et politisk jordskjelv i Midt-Østen, sier Saltvedt.

Tror du en bensinpris på 25 kroner vil være med å redde klimaet? Si din mening i bunnen av artikkelen.