KRISTIANSAND: – En del opplever det som en stor belastning å vitne i retten. Derfor er det viktig at de blir godt ivaretatt og får et skikkelig møte med rettssystemet, sier Yngve Svendsen, sorenskriver i Kristiansand tingrett.

Fra og med i dag vil alle som skal vitne i retten i Kristiansand kunne benytte seg av ordningen «Vitnestøtte». Prosjektet er et samarbeid mellom Kristiansand tingrett, Agder lagmannsrett, Kristiansand Røde Kors og Rådgivingskontoret for kriminalitetsofre.

Informasjon og støtte – Vitner er en hjørnestein i rettspleien, og vi vil nå sørge for å ivareta vitnene bedre enn tidligere, sier Svendsen.

Vitnestøttene er personer som har meldt seg frivillig til å delta i ordningen, og etter en opplæringsperiode står de nå klare til tjeneste.

– Mange skal forklare ting som er belastende og vonde, og mange er i retten bare en gang i livet. Man kan føle seg ganske liten når man kommer inn i rettssalen, forteller Svendsen.

Gjennom vitnestøttene kan man få både praktisk informasjon og medmenneskelig støtte.

– Støttene vil forklare hva som skjer i en rettssak, man kan få se rettssalen før man skal vitne, og man får noen å prate med under hele løpet, sier Svendsen.

– Trygge vitner er gode vitner, så denne ordningen vil bidra til større rettssikkerhet.

Solide folk

Rådgivingskontoret for kriminalitetsofre har støttet vitner i voldssaker i flere år. Nå er de glade for at ordningen er utvidet til å gjelde alle.

– Vi merker et økt behov, og jeg er helt sikker på at det er behov for dette. Noen er meget engstelige for å møte i retten, og bare det å komme dagen før og se salen skaper trygghet for mange, sier Thor Carsten Pedersen, tidligere politi, nå rådgiver ved Rådgivningskontoret for kriminalitetsofre i Agder.

Mykne opplevelsen

I alt står femten personer klare til å hjelpe vitnene, og alderen på vitnestøttene varierer fra 25 til 70. To av dem som har meldt seg til tjeneste er Astrid Katinka Sørum (66) og Arne Rafaelsen (72).

– Det viktigste blir å møte vitnene på det menneskelige planet og å ha empati, mener Rafaelsen.

Han har jobbet over 30 år med frivillig arbeid, blant annet i Røde Kors.

– Flere sier at det å vitne i retten er like ille, eller verre, enn selve overgrepet de har vært utsatt for. Møtet med rettssalen har vært helt forferdelig for mange. Slik bør det ikke være, sier Thor Carsten Pedersen.

Da Fædrelandsvennen kontaktet flere tidligere vitner for å høre deres opplevelse, kviet de fleste seg for å stille opp.

– Mange er utrolig lettet når de er ferdige, og vil helst legge hele opplevelsen bak seg. De færreste har lyst til å rippe opp i det, forklarer Pedersen.

Han har støttet vitner i mange år, og ser det enorme behovet som finnes.

Han sier vitnestøttene har en takknemlig jobb.

– Vi har fått høre flere ganger at: «Dette hadde ikke gått hvis dere ikke hadde vært der». Å gjøre noe som er positivt for folk er en god følelse i seg selv.