Oslo: — Etter mitt syn har utenrikstjenesten strukket seg langt for å bistå de innsatte, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt svar til kontroll og konstitusjonskomiteen.

— Jeg kan ikke si meg enig i den kritikk som kommer fra familien Øygarden, skriver han.

Klaget

Foreldrene til den fengslede Høvåg-jenta (19) som sitter tiltalt for narkotikasmugling i Cochabamba i Bolivia, har klaget på behandlingen de har fått fra myndighetene. Familien har blant annet klaget på at utenriksdepartementet ikke har tatt tak i påstander om korrupsjonsforsøk i Bolivia. Familien kritiserer også Utenriksdepartementet for manglende engasjement i forhold datterens situasjon, og de tar utgangspunkt i at datteren er uskyldig.

Utenriksminister Støre tar kraftig til motmæle mot kritikken.

— Norske myndigheter kan ikke ta stilling til skyldspørsmål, kreve noen løslatt eller utlevert når det pågår en rettsprosess i et annet land, svarer utenriksministeren.

— I den kontakt som har funnet sted, har Utenriksdepartementet understreket at den mest hensiktsmessige oppfølgingen av saken, vil kreve en anmeldelse fra familiens side. Familien har hittil valgt å ikke anmelde forholdet i Bolivia. Det er fortsatt vår oppfatning at utenrikstjenesten har et svakt utgangspunkt for å ta opp saken med bolivianske myndigheter, så lenge ikke familien har gjort det, svarer Støre.

Han understreker at han mener norske myndigheter har hatt løpende og god dialog med familien i Norge.

— Utenrikstjenesten har nedlagt et betydelig arbeid i denne saken og har etter mitt syn fulgt opp saken i samsvar med relevante lover, rettigheter og instrukser, skriver Støre.

Mange kommentarer

Den tiltaltes far Hallgeir Øygarden, har ennå ikke fått lest gjennom brevet fra utenriksministeren skikkelig.

— Vi har mange kommentarer til brevet, men det er litt tidlig å kommentere det nå. Vi venter på en del ting ennå, sier Øygarden.

- Er det arrogant av Støre å svare som dette?

— Det kan jeg ikke svare på ennå, sier han.