Carl Aamodt sier at fiskerflåten i Søgne anslagsvis utgjør mellom 30–40 fartøy, hvor det igjen jobber mellom 50–60 personer. Her på fiskebåten sin i Høllen. Foto: Jon Anders Skau
Carl Aamodt, leder av fiskerlaget i Søgne, sier at en leie på 2860 per meter langs kaianlegget ikke er er akseptabelt for fiskerne. Han tror mange da vil dra til omliggende kommuner, hvor prisen er lavere. Her på fiskebåten som ligger i Høllen. Foto: Jon Anders Skau
Dersom utvidelsen av Langenes blir noe av, vil fiskerne ha 220 meter tilgjengelig med kaiplass. Det inkluderer 55 meter i Høllen. Foto: Jon Anders Skau
Dersom utvidelsen av Langenes blir noe av, vil fiskerne ha 220 meter tilgjengelig med kaiplass. Det inkluderer 55 meter i Høllen. Foto: Jon Anders Skau

— I praksis vil dette innebære at vi må se oss om etter andre steder å drive virksomheten vår fra. Vi er stolte av vår identitet som Søgne-fiskere, og det vil være veldig trist om vi blir spredd for alle vinder, sier leder av fiskerlaget i Søgne, Carl Aamodt, til Fædrelandsvennen.

Onsdag gikk Høyre, som har flertall i formannskapet, inn for at utvidelsen av fiskerikaia på Langenes kun gjennomføres dersom fiskerne betaler 2860 kroner i leie per meter med kaiplass i minst fem år. Dersom ikke dette aksepteres, så vil kommunen selge fiskerikaia.

Leieprisen på Flekkerøy ligger på 1000 kroner, mens den ifølge Mandal Havn er på 900 kroner på Gismerøya. Vedtaket i Søgne har derfor skapt bølger blant fiskerne i bygda.

- Overpris

— Vi kan ikke betale en pris som ligger langt over andre på Sørlandet. Nå betaler vi allerede 1600 kroner, og det er tre ganger hva prisen var for tre år siden. Du får ikke fiskerne til å betale overpris for en kai med noen fendere, sier Aamodt.

Søgne-fiskerne ligger enten til kai i Høllen eller ved fiskerikaia på Langenes. Sistnevnte har kommunen planlagt å utvide, men vil nå ikke gjøre det uten at fiskerne dekker kapitalkostnadene, altså renter og nedskriving, til investeringen gjennom leieprisen.

Saken skal opp til endelig behandling i kommunestyret om en måned, og fiskerne er nå i tenkeboksen om hva som er neste trekk.

- Ikke råd

Gruppeleder i Høyre, Helge Andresen, sier at kommunen ikke har råd til å subsidiere fiskerinæringen ved å ta for lav leie.

— Vi har ikke økonomi til det, og det vil gå utover andre næringsgrupper og småentreprenører i kommunen.

Men Carl Aamodt sier at ny kaiplass er helt prekært for fiskerne.

— En utbygging på Langnes vil gi oss 220 meter med kai. Det er sårt tiltrengt. Samtidig vil kaia ha 80 meter for av- og påstigning for allmennheten, sier han.

— Næringen er i positiv vekst, og vi ser nye fiskere komme til. Det har aldri vært flere båtmeter i Søgne enn nå. I år vil vi passere 500 meter i lengde, sier han.

Nedstemt

Mindretallet i formannskapet ble nedstemt på at fiskerne kun skal betale 1600 kroner i meterleie, slik at kommunen må ta på seg mer av kapitalkostnadene.

— Det er trist, og jeg trodde vi kunne få til en avtale. V mener det er en stor fordel at en stor del av havna åpnes for allmennheten, sier Torfinn Kleivset, gruppeleder i KrF.

Han mener også at ettersom kommunen har brukt ti millioner kroner på å kjøpe og investere i havna, så vil det være for galt om den nå skulle bli solgt.

— Vi kjøpte den for å ha en fiskerihavn. Dersom de må dra til andre kommuner så er det en fallitterklæring.

Totalt er utbyggingen beregnet til 4,6 millioner kroner. Av dette er Kystverket villig til å spytte inn 1,6 millioner kroner.

For at kommunen skal få dekket kapitalkostnadene, må leieprisen være på 4000 kroner, men administrasjonen anser ikke det som en realistisk pris. Men ved å inkludere leieinntektene fra Høllen, så lander kommunen på at 2860 kroner vil holde.

- Høy leiepris

Ifølge Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget Sør kan Søgne nå få den høyeste leieprisen langs Sørlandskysten.

Fiskerlaget Sør er yrkesfiskernes fagorganisasjon langs Skagerrak, og daglig leder Trygve Bjørnerem sier at 2860 kroner meteren er en høy leiepris.

— For et fartøy på 30 meter er det nesten 90.000 kroner. Det er definitivt i det øvre sjiktet, sier han.

I en oversikt som organisasjonen hentet inn i 2010 har Lindesnes høyest pris med 2100 kroner. Søgne kan nå ta et godt byks forbi.

Bjørnerem sier at prisene varierer kraftig, og avhenger av politisk goodwill og andre forhold i de enkelte kommunene.

— Men det har stort sett vært slik at kommunene har sett positivt i å ha en fiskeflåte liggende. Det gir arbeidsplasser, men også økonomiske ringvirkninger ettersom fiskerne handler utstyr og reparasjoner.