KRISTIANSAND: — Dette skyldes en kraftig pendelsvingning for Kristiansands del. Først var det altfor lite nybygging i byen. Deretter fikk man en ketschupflaske-effekt da markedet tok av, sier Espen Solum, distriktsleder i Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder.

En fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at antall igangsatte nybygg i 2012 gikk betydelig ned sammenlignet med året før. Fram til november 2011 ble det igangsatt bygging av hele 1312 boliger i Vest-Agder. Tilsvarende tall for 2012 viser 1028 nybygg. Det innebærer en nedgang på nesten 22 prosent.

Tallet for antall nybygg i Vest-Agder fikk en kraftig brist etter finanskrisen. I 2009 ble det kun igangsatt 884 nybygg. Utenom 2009 må man helt tilbake til 2005 for å finne et like lavt tall som i fjor.

Forsiktige entreprenører

— Entreprenørene er langt mer forsiktige og venter til markedet viser investeringsvilje. Den store utbyggingen i kristiansandsregionen har ført til at mange boliger står ledig. Det har ført til helt merkelig utslag. Eksempelvis blir normalt lettsolgte leiligheter på Lund stående usolgte, sier Solum.

I 2012 var Vest-Agders boligprisøkning blant landets laveste. Solum mener det skyldes flere nybygg enn det var marked for. Man nådde et metningspunkt.

— I tillegg har befolkningstilveksten vært mindre enn man spådde for noen år siden. Dessuten kjøpes mange nye leiligheter av gruppa 50+. Disse skal selge eneboliger som unge regner for å være renoveringsprosjekt. Dermed får man en "mismatch" i pris og objektene blir ikke solgt, sier Solum.

Selger ikke seg selv

Solum tror boligbyggingen i årene fremover kommer til å være preget av to forhold. Finansieringspakker og konsepttankegang.

— Det er ikke lenger slik at nybyggene selger seg selv bare kjøperen stiller med egenkapital. Utbyggere vil måtte tenke annerledes og skreddersy boligpakker for konkrete målgrupper. Dessuten vil vi se at entreprenørene i større grad tilbyr finansieringsordninger. Jeg tror også husbankfinansiering blir mye viktigere i tiden framover, sier Solum.

— Hvordan er troen på 2013?

— Jeg tror prisstigningen i Vest-Agder kommer til å forbli blant landets laveste også i 2013 og 2014. Men jeg tror også andre byer i landet kommer til å oppleve samme korreksjon som man har sett spesielt i Kristiansand, sier Solum.

Kunstige leiepriser

Solum mener prisutviklingen og takten i boligbyggingen har lite å si for dem som allerede er i markedet. Verre er det med nyetablerere.

— I Kristiansand har man nå et kunstig høyt prisnivå i leiemarkedet. Det skyldes at unge etablerere ikke har råd til å kjøpe bolig. I Danmark har man fått fenomenet generasjonskjøp som innebærer at foreldre kjøper barna inn i boligmarkedet. Det kan også bli resultatet her, mener Solum.

Antall igangsatte nybygg i Aust-Agder gikk også betydelig ned i 2012 sammenlignet med året før da det ble igangsatt 838 byggeprosjekt. I austfylket må man tilbake til 2007 for å finne lavere tall.