KOKEBOK-LAGET: Vennesla frivillighetssentral og en lokal bedrift står bak en flerkulturell kokebok som kommer før jul. Foran fra venstre: Azeb W. Teklu og sønnen Mathias, Amira Edris og Tesfaye Eshete. Bak fra venstre: Styreleder i frivillighetssentralen Bjørn Robstad, kokebokforfatter Kristina Grødem, daglig leder i Promotek Svein Kåre Hagen, leder av Frivillighetssentralen Jorunn S. Olsen og kokebokfotograf Ingvald Ingebretsen. Foto: Frode Lindblom
HOT: Azeb W. Teklu og Amira Edris lager sin spesialrett "minchetabish", en kjøttrett med sterke ingredienser. De droppet pepper denne gang. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Onsdag ble den 11. kvelden, "mat mellom mennesker", arrangert på Hjørnet dagsenter etter starten 9. januar i år. Denne gang var det Azeb Wolday Teklu (30) og Amira Edris (32 fra Eritrea og Tesfaye Eshete (57) fra Etiopia som kokkelerte. Maten ble senere servert inviterte gjester.

Mat mellom mennesker

— Dette er en fin anledning til å kunne snakke med andre folk i bygda, bli litt bedre kjent, sier Tesfaye Eshete og kutter kjøttstykket. Han kom til Norge og Vennesla for 20 måneder siden og lærer norsk språk og kultur på Voksenopplæringen. Teklu og Edris har bodd i Vennesla i over to år.

De synes norsk mat er god, men dyr. Og for oss litt kresne nordmenn, så er disse vant med sterk mat.

Ideen til "mat mellom mennesker" fikk lederen av Frivillighetssentralen under en konferanse i Drammen i fjor høst. Her fikk hun kokeheftet Kampen frivillighetssentral i Oslo hadde laget.

Jorunn Sagen Olsen sier heftet ga henne stor inspirasjon til å gjøre noe lignende i Vennesla. Bare bedre.

Kokebok fra 20 kulturer

Nå skal mattradisjoner fra 20 ulike kulturer samles i en kokebok som etter planen skal utgis før jul. Sentralen har den lokale reklame- og databedriften Promotek i ryggen. Sammen skal de snekre sammen de det mener er den mest spennende kokeboka venndølene noen gang har sett.

— Dette kommer til å bli bra. Vi håper boka med sine mange spennende oppskrifter og fortellinger vil bli årets julegave til ansatte og forretningsforbindelser for mange av bedriftene på Sørlandet. Det er så gøy å høre på alle historiene disse menneskene har å fortelle, sier Sagen Olsen engasjert.

Stolt og matkresen styreleder

Styreleder Bjørn Robstad i Frivillighetssentralen innrømmer at han på ingen måte er kulinarisk og spesielt vågal på reiser i utlandet.

— Jeg er ikke god til å spise fremmed mat. Det blir gjerne snitzel og hamburger. Når det er sagt, så synes jeg det vi har fått til her er et kjempeprosjekt. Mange av de som bor i Vennesla, og som har fått oppholdstillatelse, er venndøler. Og de skal kanskje være her resten av livet. Da er dette er en kjempegod måte å integrere våre ulike innbyggere på, mener Robstad.

- Et nytt syn på fremmedkulturelle

Svein Kåre Hagen sier han tente umiddelbart på forespørselen fra Jorunn Sagen Olsen om kokebok-prosjektet.

— Jeg synes ideen var god og utrolig spennende. Spesielt spennende med historiene som deles rundt bordet, sier Promotek-sjefen.

Hagen sier han gjennom prosjektet har fått øynene opp for mangfoldet i Vennesla.

— Nå får vi som er oppvokst i bygda en mulighet til å møte disse menneskene vi bare går forbi i gågata. Jeg har fått et nytt syn på fremmedkulturelle i Vennesla. Det er flotte folk med sterke fortellinger, sier Svein Kåre Hagen.