— Jeg er veldig fornøyd, sier hun når vi treffer henne på hjertemedisinsk avdeling hvor hun har sin første opplæringsdag. Dette er en av tre avdelinger hun skal veksle mellom å jobbe i, etter at hun takket ja til stilling i den nye bemanningsenheten.

I lang tid har Sørlandet sykehus jobbet for å få redusert antall ufrivillige deltidsansettelser. Flere prosjekter er gjennomført, med vekslende hell.

Enhetsleder Torunn Isaksen (t.v.) slipper å bruke masse tid på å få inn ekstravakter ved hjertemedisinsk seksjon etter at Stine Kildal Lervik og 29 andre sykepleiere har sagt ja til å la seg ansette i den nyopprettede bemanningsenheten ved Sørlandet sykehus. Foto: Torstein Øen

GrepOrganisasjonsdirektør Nina Føreland setter sin lit til to nye grep: Opprettelse av en bemanningsenhet og innføring av trainee-program.

Ravn Kildal var ferdig utdannet sykepleier for to år siden, og da hun kom til Sørlandet sykehus fikk hun bare en 25 prosent stilling i akuttmottaket. Hun ville svært gjerne ha full stilling, men eneste måten å få det til på, var å ta ekstravakter.

— Jeg var på en måte i beredskap hele tiden, alltid med mobiltelefonen på nattbordet, i tilfelle noen skulle ringe og tilby en vakt, forteller hun.

Kort varsel

Dermed var planlegging av hverdagen ofte vanskelig, på kort varsel måtte hun komme seg på jobb. Nå har hun også fått barn, og dermed enda større behov både for fast inntekt og en forutsigbar hverdag.

Det får hun gjennom en 50 prosent fast stilling i akuttmottaket, kombinert med 50 prosent stilling i bemanningsenheten. Den består av 30 sykepleiere og helsefagarbeidere i Kristiansand og 19 i Arendal. De skal kvalifiseres til å jobbe på inntil fire forskjellige avdelinger på sykehuset.

— Dette gir dem bred kompetanse, som vil gi økt pasientsikkerhet, sier Føreland.

Nav

Bemanningsenheten er sykehusets eget Nav. Til den kan avdelinger melde inn behov for ekstrahjelp, ved sykdom, permisjoner eller andre forhold. Så sørger enheten for å fordele jobbene mellom de som er registrert.

— For meg er dette veldig bra. Jeg slipper å bruke masse tid på å få vaktkabalene til å gå opp, og kan i stedet bruke tid på å være leder for 55 ansatte, sier enhetsleder Torunn Isaksen i hjertemedisinsk seksjon.

Hun skal sørge for at Kildal Lervik får den opplæringen hun trenger.

— Du skal jobbe både på hjertemedisinsk avdeling, kirurgisk poliklinikk og akuttmottaket. Hva er risikoen for at du ikke blir god nok til noe når du må veksle mellom avdelinger?

Utfordring

— Det er klart det er en utfordring, men det er også årsaken til at sykehuset har begrenset antall avdelinger sykepleierne må jobbe i til maksimalt fire, sier Ravn Kildal.

Trainee-ordningen er rettet mot nyutdannede sykepleiere, og 11 sykepleiere har nå fått plass. Trainee-perioden på to år skal tilbringes med en tredel hver i kirurgisk klinikk, medisinsk klinikk og klinikk for psykisk helse. Føreland opplyser at nyutdannede sykepleiere ofte har store problemer med å få seg 100 prosent stilling.

— Trainee-ordningen vil kunne bidra til at de raskere blir dyktige og trygge i sykepleierollen, og lette det såkalte praksissjokket som nyutdannede kan oppleve, sier Føreland som tror dette vil gjøre det lettere for sykehuset å rekruttere.

Sykepleierforbundet også fornøyd

— Dette er unike muligheter både for sykehuset og sykepleierne, sier foretakstillitsvalgt for sykepleierforbundet ved Sørlandet sykehus, Bjørg Synnøve Nikolaisen.

Forbundet har samarbeidet med sykehusledelsen i utformingen av både bemanningsenheten og trainee-programmet:

— Traineestillinger er et kjempegodt tilbud til nyutdannede som dermed får full stilling, sier Nikolaisen.

Hun peker på at de nyutdannede får en unik kompetanse i løpet av de to årene de skal jobbe på tre forskjellige klinikker. Dette vil komme både sykehuset og pasientene til gode.

— Bemanningsenheten er vi også positive til, når de får full opplæring i avdelingene. Det er bedre enn slik det er gjort til nå; å måtte kalle inn ledige sykepleiere som ikke har fått opplæring, sier Nikolaisen. Eneste bemerkning forbundet har er at sykepleierne må jobbe ekstra helger i året, i tillegg til fast helgevakt hver tredje helg.