— Dette er jo bare et helt utrolig bra og kreativt tiltak. Her har Fædrelandsvennen virkelig tatt tak og gjort kommunens jobb selv, sier Kristine Foss.

Søk selv i «Sørlandsporten» her!

Hun er jurist i Norsk Presseforbund og sekretær i forbundets offentlighetsutvalg. Etter at hun hadde testet ut «Sørlandsporten», Fædrelandsvennens helt nye åpenhetsportal, var hun full av lovord.

— Jeg har aldri før hørt om en kommune som har hatt søkbar journal og deretter fjernet søkefunksjonen slik som Kristiansand gjorde. Det er helt motsatt vei av hva stat og kommune gjør ellers i landet. Spesielt i et demokratisk perspektiv er det viktig å kunne søke på stikkord. Journaliser er vant til å lese postjournaler, men det er ikke vanlige folk, sier Foss.

Offentliggjort

Juristen skryter også av at Fædrelandsvennen har valgt å offentliggjøre åpenhetsportalen.

— Denne tjenesten kunne Fædrelandsvennen brukt som et internt verktøy og fått et stort konkurransefortrinn. Men nå har de valgt å vise mye mer offentlighet enn kommunen selv gjør, sier Foss.

Det er Fædrelandsvennens gravejournalist Tarjei Leer Salvesen som sammen med FVN-kollegene Jan Grytting og Atle Brandt har laget den tekniske søketjenesten for Kristiansands postlister.

— De kan virkelig slå seg på brystet i dag. Dette viser at det lønner seg å ta tak i stedet for å slå seg til ro med ting som ikke fungerer, forklarer juristen.

Ros fra konkurrenten

Distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet støtter opp under Foss' ros av den nye åpenhetsportalen.

— Kjempeflott! Det er imponerende at Fædrelandsvennen har tatt tak på denne måten. Dette er viktige dokumenter som blir godt tilgjengelig både for oss andre i pressen og resten av byens befolkning, sier Sårheim.

Han hadde tirsdag ettermiddag ikke fått testet åpenhetsportalen selv, men tror NRK-journalistene på Tangen kommer til å bruke verktøyet.

— Vi må teste og se hvordan den fungerer. Men det høres ut som denne søkemotoren vil gjøre det veldig mye enklere å få tak i dokumenter til de sakene vi jobber med, forteller redaktøren.

Verktøy

Leer-Salvesen selv sier at han har tenkt på å utvikle åpenhetsportalen i et år.

— Kommunens system gjorde det nesten umulig for meg som journalist å gjøre jobben min. Jeg er glad jeg fikk støtte fra redaktørene til å utvikle et verktøy som vi virkelig trengte, sier journalisten.

Han fikk flere tilbakemeldinger fra både journalister og privatpersoner etter at «Sørlandsporten» var lansert.

— Vi mener at åpenhet rundt offentlig forvaltning er et for viktig prinsipp til at vi kunne sitte med dette verktøyet alene. Nå håper jeg mange tar det i bruk, sier Leer-Salvesen.

Ønsker tips

Nyhetsredaktør Christian Stavik er stolt over å vise fram «Sørlandsporten».

— Dette er et godt eksempel på hvordan samfunnsoppdraget kan løses på en ny måte i en digital hverdag, sier han.

Stavik håper sørlendinger er flinke til å benytte seg av den nye åpenhetsportalen.

— Vi ønsker at befolkningen bruker den aktivt og tipser oss hvis de kommer over saker. Denne portalen skal vi utvikle videre. Hvis noen har idéer til hvordan, må de veldig gjerne kontakte oss, avslutter Stavik.