— For vår del har det en oppgang på vel tre prosent fra i fjor til bortimot 4000 gjestedøgn. Det er knallende bra, synes driftsansvarlig Klaus Kristensen for Kristiansand Gjestehavn.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Rekord er dette likevel ikke, den kom for 3-4 år tilbake. Da havna hadde rundt 4400 gjestedøgn.

Rekord kan de derimot skryte av i Mandal.

— Ja, dette året ble veldig bra. Aldri har det vært så mange båter hos oss, sier havnefogd Olav J. Neset ved Mandal havnekontor.

Han har statistikk tilbake til 2007, som viser besøkstall fra midten av juni til midten av august. I år tikket han inn 3079 gjestedøgn, som er knappe hundre flere enn forrige rekordår som var i 2007. Det er ikke bare det stabilt gode været som har gjort at båtene har seilt opp Mandalselva og lagt seg til gjestehavna i sentrum.

— Mandal ligger strategisk plassert for båtene som skal vestover og østover. Det er lett å stanse her når du er på vei hit eller dit, sier Neset.

Tilbake etter 32 år

Flere utbygginger av havna, og ikke minst fasilitetene med nytt dusjanlegg i sentrum, har gjort at havna har fått godt ry på seg. Det kan svensken Pelle Ivarsson skrive under på. Han har lagt seg til brygga etter en seilas helt fra Færøyene.

Det er glissent nå om dagen i gjestehavna i Mandal. Men det har vært en rekordsommer med over 3000 gjestedøgn. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg var i Mandal for 32 år siden med samme båt. Det har jammen skjedd et og annet siden da, sier Ivarsson.Han er strålende fornøyd med fasilitetene, særlig dusjanlegget.

— Noe slikt var det ikke på Færøyene, så det er topp, sier svensken.

Rekord i Flekkefjord

Også i Flekkefjord ser det ut til å være rekord, ifølge næringssjef Rolf Terje Klungland.

— Jeg har ikke de formelle tallene nå, men vi har hatt en veldig god sommer med mange flere båter enn normalt. Det gode været har gjort at mange har stanset hos oss, sier Klungland.

I Farsund var det fram til for to år siden gratis å fortøye på de kommunale båtplassene. I fjor sommer begynte det å koste penger, og dermed sank antall gjestedøgn dramatisk.

— Vi fikk 1071 betalte gjestedøgn i fjor, mens vi i år kom på 1288. Og ettersom det er første gang vi teller på den måten, er det jo rekord, sier turistsjef i Farsund Ann Helen Erichsen.

Oppgang i Grimstad

I Grimstad var mye besøk spesielt i juli, sier ansvarlig for gjestehavna Jens Otto Dolva.

— Juli viste en oppgang fra i fjor. Men juni og august ble noe dårligere. Det har vært en god sesong der omsetningen vår har vært på nivå med tidligere år, sier han.

I Søgne fikk man en ny gjestehavn da Åros Feriesenter åpnet anlegget i juni.

— Det har vært et belegg på jevnt 40-50 av våre 75 plasser. Det synes jeg er en god start, sier daglig leder Kristian Herlofsen.

Lillesand gjeshavn har ikke statistikken helt klar ennå.

— Men jeg vet at det har vært liten økning fra i fjor, særlig i juli. Juni og juli har vært omtrent som før, sier fagleder for drift, Ben Uldal.