Frida Forsgren er glad for at 600 bilder etter beatkunstsamler Reidar Wennesland er i UiAs besittelse. Foto: Lars Hollerud
Frida Forsgren har doktorgrad i kunsthistorie, underviser i beatkultur og har skrevet to bøker om emnet. Foto: Lars Hollerud
Dersom noen kan være av med en 50-60 år gammel bokhylle, helst av eik, vil universitetsbibliotekar Birgitte Kleivset takke vedkommende hjertelig. Foto: Lars Hollerud
Et skattkammer for den som liker 50-60-tallet generelt og amerikansk litteratur fra den tiden spesielt. Foto: Lars Hollerud

Derfor bør ikke pripne borgere la seg lure av det gammelkoselige leserommet som førsteamanuensis Frida Forsgren og universitetsbibliotekar Birgitte Kleivset har innredet i kjelleren under biblioteket til Universitetet i Agder på Gimlemoen.

— Vi snakker om en kultur fra en tid da alt var lov og prisen var høy, sier Forsgren,

I rommet med de slitne stolene står flere hyllemeter med bøker fra Amerika på 1950- og 60-tallet.

— Mange av dem er skrevet av stillferdige rebeller, outsidere som la grunnlaget for senere ungdomsopprør i den vestlige verden.

— Snakker vi om de første hippiene?

— Ja, egentlig. Men begrepet hippie var ennå ikke oppfunnet.

Den lille byen

Frida Forsberg har selv doktorgrad i italiensk rennesansekunst, før hun tok et kulturelt kvantesprang og landet i et landskap som bergtok henne fullstendig.

— Det er jo ganske gøy, da. At den lille, konservative byen Kristiansand vier denne kunstarten så stor oppmerksomhet.

Blant dem hun særlig takker for det, er kristiansanderen Reidar Wennesland, en lege som virket i San Francisco i det meste av sitt liv, og som ofte fikk bilder som betaling fra fattige kunstnerklienter.

Frida Forsgren er glad for at 600 bilder etter beatkunstsamler Reidar Wennesland er i UiAs besittelse. Foto: Lars Hollerud

— Han fikk tidlig sympati med denne motkulturelle undergrunnsbevegelsen, som stilte kritiske spørsmål til verdisynet som rådet i amerikansk etterkrigstid.

800 av disse bildene forærte han hjembyen. 600 er på UiA, 200 på Kristiansand katedralskole Gimle, og mange av dem stilles ut i Kristiansand kunsthall fram til 24. august.

Andre henger på campusen på Gimle.

Siste gang

— Så må du nevne at den gedigne boksamlingen er gitt av tidligere førsteamanuensis ved UiA, Sigmund Ro. Bøkene er samlet gjennom et 35-årig yrkesliv ved universiteter og høgskoler. Beat-delen av samlingen kom til ved at han i 1993 ble ansatt ved engelsk institutt ved daværende HiA, så Wennesland-samlingen, og ble inspirert til å forske på og holde kurs i beatstudier sier Forsgren, som hvert år har omtrent 25 studenter. Hun fører arven videre sammen med sin kollega Michael J. Prince.

Han med blikk på bøkene, hun på kunsten.

— Nevn også at vi gjerne vil ha flere tidsriktige møbler i beatnik-rommet, ber Birgitte Kleivset, som har bokhylle i eik øverst på ønskelisten.

Siden det er aller første og muligens siste gang at beatnik omtales på Ræga, kan du lese noen forklarende ord i faktaboksen.