— Målet med stillingen er å få ungdom fra Setesdal og Sørlandet for øvrig i aldersgruppen 12 til 16 år, ja eldre ungdom med, til å bruke fjellet mer, sier daglig leder i DNT Sør, Marit Sølnsnæs.

— Rune Dokken er ansatt som prosjektmedarbeider i DNT X-ung, som har fått økonomisk støtte til stillingen i tre år. Sparebankstiftelsen SR-Bank, Valle kommune, Setesdal Regionråd, vernestyret for Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene og Valle Sparebank gir til sammen 600.000 kroner årlig i tre år til prosjektstillingen, sier Sølnsnes.

De yngste brukerne av fjellet er de som gjerne følger foreldrene med på tur, men som kanskje ikke fortsetter med dette senere.

— Vi vet at ungdom fra tidlig tenår opp til 26 år helst ønsker å bruke fjellet til action. Med utgangspunkt kontoret i Valle og Bjørnevasshytta her ved fylkesvei 45, vil vi utvikle aktiviteter som appellerer til disse, som toppturer vinter som sommer, kanopadling og senere andre elveaktiviteter, jakt og fiske og mer. Veien blir noe til mens vi går, sier Dokken.

— Målet er at gjennom disse aktivitetene vil de unge bli så glade i fjellet at de ønsker å gå turer fra hytte til hytte og kose seg på tur også seinere i livet, sier Sølsnæs. Hun og den nye prosjektlederen inviterer idrettslag og andre organisasjoner, grupper, skoler og privatpersoner til samarbeid.

— Setesdal regionråd støtter prosjektet fordi vi gjerne vil ha flere folk til dalføret, gi gode tilbud til de unge, samt utvikle reise- og næringsliv i Setesdal, sier daglig leder i Setesdal regionråd, Signe Sollien Haugå, til Fædrelandsvennen.