Ikea har fått tillatelse til å bygge et kjøpesenter på 10.000 kvadratmeter på nabotomta. Senteret skulle være en såkalt outlet der opptil 50 forretninger skulle selge fjorårets merkeklær.

Fylkespolitikerne i Aust-Agder sa ja til planene, men onsdag besluttet Fylkesmannen i Aust-Agder at de vil påklage beslutningen.

Det betyr at den går tilbake til fylkespolitikerbe. Hvis de står fast på sin tillatelse, blir saken avgjort av kommunal og regionaldepartementet. Da er det kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som tar den endelige beslutningen.

Krevende sak

Ifølge fungerende fylkesmann, Knut Berg, har det vært en krevende sak. Han sier til Fædrelandsvennen at de har gått nøye gjennom argumentene for og mot kjøpesenter. Resultatet er at de vil stanse planene.

Fylkesmannen mener utbygging vil svekke andre handelssentre i regionen som Lillesand, Kristiansand og Grimstad. En utbygging er også i strid med den overordnede planen for området som slår fast at en forretning skal være over 3000 kvadratmeter. Forretningene i outleten blir på rundt 250 kvadratmeter.

De mener også at planene er i strid med nasjonale interesserer og at det ikke er spesielt miljøvennlig med utbyggingen.

— Det har kanskje ikke vært så mye framme i debatten til nå, men dette vil legge til rette for mer klimagassutslipp, sier Knut Berg.

Positive

Flere av de som uttalte seg til planene har vært negative. Men Lillesand kommune ønsker seg utbyggingen og det samme gjør fylkespolitikerne i Aust-Agder. Tidlig i november vedtok de at Lillesand får dispensere for planene.

Fylkesmannen har altså påklaget dette vedtaket.

— Jeg synes dette er litt skuffende. Nå er vi på vei mot et felles fylkesmannsembete og da bør praksisen være så lik som mulig i de to fylkene. Når man ser på den praksisen som har vært ført i Vest-Agder, har den vært mye mindre streng enn i aust, sier Tellef Inge Mørland (Ap), fylkesordfører i Aust-Agder.

Han viser til at like over fylkesgrensa ligger Sørlandsparken med en rekke små butikker. I Sørlandsparken Øst gjelder regelen om at butikkene må være over 3000 kvadratmeter. Resultatet er at det kun er Ikea som har etablert seg der.

Ikeas planlagte outlet er på 10.000, men består av mange små utsalg.

— Totalen er langt over 3000 kvadratmeter, men siden outleten er laget som et gatemiljø, benytter man muligheten til å påklage vedtaket.

Nedturer

I Lillesand satser ordfører Arne Thomassen (H) på at fylkesutvalget står fast på sin beslutning om at Ikea skal bygge når tar saken opp igjen. Det skjer trolig 15. desember.

— Da kommer vi til å be om et møte med ministeren. Ikea står fast på at de vil gjennomføre disse planene, og vi kommer ikke til å gi oss. Vi har opplevd noen nedturer og er vant med å slåss.