— Vi er mest bekymret for nedgangen i antall døpte, og at vi ikke når ut til mer enn 14 prosent av unge mellom 15 og 18 år, sier biskop Stein Reinertsen.

Dør ut

I årsrapporten for 2015 skriver bispedømmerådet at noen steder er «den gudstjenestefeirende menigheten i ferd med å dø ut». På tre år er antall døpte redusert fra 3418 til 3171. I 2005 ble 81 prosent av alle fødte døpt, mens prosentandelen i 2015 var på 63 prosent.

Og biskopen peker på at selv ikke alle medlemmene av kirken døper barna sine der.

Rektor Ingunn Folkestad Breistein ved Ansgarskolen tror kirkens medlemsandel av befolkningen vil fortsette å synke i årene framover. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette skyldes blant annet en økende sekularisering, ikke bare på Sørlandet, men i hele Norge, sier rektor ved Ansgarskolen og professor i kirkehistorie, Ingunn Folkestad Breistein.

21.000 færre

I løpet av de siste fem årene har det blitt 34.000 flere mennesker i bispedømmet. Samtidig har antall medlemmer gått ned med 21.000, ifølge årsrapporten. Dermed er bispedømmet for første gang i historien under landsgjennomsnittet.

Dåpsprosenten har økt i Telemark-prostiene. Resten av prostiene har hatt nedgang. I Otredal-, Mandal- og Aust-Nedenes prostier er det betydelig nedgang, står det i rapporten.

Utmeldinger

— Det har vært unormalt mange utmeldinger det siste året, sier Reinertsen, som har mistet 1684 medlemmer som aktivt har meldt seg ut.

Også det er det høyeste antall noensinne.

Biskopen er enig i at sekulariseringen er en viktig årsak til nedgangen, og tror flesteparten av dem kirken ikke får tak i, eller som melder seg ut, er ikke-religiøse mennesker. Han peker også på at lojaliteten til kirken ikke er like sterk lenger, at familiemønstre er i endring og at tradisjonene ikke står like sterkt.

Valg

Folkestad Breistein mener mange ikke lenger tar det for gitt at man skal være medlem av kirken.

— Flere ser på det som et valg, sier hun.

Også tilstrømningen av innvandrere og flyktninger har betydning.

— Det er få kristne innvandrere som er lutheranere, de fleste er katolikker, baptister eller pinsevenner. Mange av innvandrerne er muslimer. Dermed fører innvandring til at en lavere andel av befolkningen tilhører Den norske kirke, sier hun.

Hovedsatsing

Biskopen sier den svake oppslutningen blant unge, og reduksjonen i dåpshandlinger blir to hovedsatsingsområder det kommende året.

— Vi må se om vi forkynner godt nok viktigheten av dåp, dybden i budskapet i dåpen. Om vi er tilgjengelige nok, og om det stilles for høye krav til at dåpsfesten skal være perfekt, sier Reinertsen.

Antall bryllup har gått ned fra 935 til 858 på tre år, og antall gudstjenestedeltakere er redusert med 10.000. ## Trenden kan snus

Biskopen har tro på at trenden kan snus:

— Det jobbes godt mange steder, men utviklingen er en utfordring, det må vi erkjenne, sier Reinertsen.

Professor Folkestad Breistein er ikke fullt så optimistisk.

— Det er sannsynlig at kirken kommer til å få lavere andel av befolkningen som medlemmer framover. Det mest alvorlige er at et økende antall av kirkens egne medlemmer ikke døper sine barn, sier hun.

Færre medlemmer - økte utgifter

Tross medlemsflukt har utgiftene til drift av Agder og Telemark bispedømme økt de siste årene.

Det viser regnskapet som legges fram i Årsrapporten fra bispedømmet. Samlet tildeling av midler fra Staten var på 110 millioner kroner i 2015. ## Økte

Driftsutgiftene økte fra 107 millioner kroner i 2013 til 111 millioner i 2015. — Dette er først og fremst økte lønnskostnader. Prestenes boplikt ble opphevet og dette ble kompensert, sier biskop Stein Reinertsen.

Antall stillinger har holdt seg stabilt på rundt 150, hvorav 135 er prester.

39 millioner kroner

I tillegg til de 110 millionene har bispedømmet fått og videreformidlet statlige tilskudd på nesten 39 millioner kroner til menighetsråd og fellesråd.

I bispedømmet er det tilsatt nærmere 800 personer som utgjør ca. 550 årsverk i de lokale menighetene, hovedsakelig med 48 fellesråd som arbeidsgivere.