Hun går selv sisteåret på Kvadraturen skolesenter, og vi møter henne i Studieverkstedet hvor hun skal lese litt på egen hånd under streiken. Det er god plass ved pultene, og Leine Gundersen er bekymret:

— Mange elever studerer ikke selv. Og dersom de ikke får oppfylt det antall timer undervisning de skal ha, kan det få alvorlige konsekvenser, sier hun.

Nyansatt rektor Morten Torkelsen ved Kvadraturen skolesenter har halvparten av sine vel 200 lærere i streik, og tilbyr redusert undervisning av de lærerne som ikke er tatt ut. Foto: Steinar Vindsland

Nyansatt

Rektor Morten Torkelsen havnet rett i streiken da han tiltrådte i sin stilling 1. august. Litt over 200 lærere disponerer han normalt, men over halvparten er nå i streik. Han er usikker på hvor mange elever som faktisk følger rådet om å studere på egen hånd.

Skolen har over 1070 elever som blant annet tar praktiske fag. Disse skulle hatt praktisk undervisning på verksted, der hvor de ikke kan drive selvstudier av hensyn til sikkerheten.

— Og det betyr at de ikke får forberedt seg godt nok til de skal ut i praksis i arbeidslivet, påpeker han.

Beklagelig

Han synes det er beklagelig at partene ikke er kommet til enighet ennå. Når smertegrensen er nådd for mangel på undervisning, tør han ikke si noe om.

Rikke Rikke Leine Gundersen er leder av Elevorganisasjonen i Vest-Agder og tar seg tid til selvstudier på Kvadraturen skolesenter, sammen med andre elever som ikke får undervisning på grunn av streiken. Foto: Steinar Vindsland

— Det er veldig individuelt, fra elev til elev, fag til fag og skole til skole. Men det er klart at de elevene som ikke studerer selv, vil oppdage at det blir et stort gap i utdannelsen, sier Torkelsen og opererer med svært lavt fravær i timene som faktisk gjennomføres.

Rektor Åse Lill Kimestad ved Vågsbygd videregående skole har samme erfaring: Elevene kommer til de timene som arrangeres, men det utgjør ikke mer rundt en femtedel av den samlede undervisningen som skulle vært gitt uten streiken.

Redusere

— Kan det bli aktuelt å redusere pensumkravet for elevene som er streikerammet?

— Det har jeg ikke tenkt så mye på, men det blir neppe aktuelt. I så fall må sentrale myndigheter gripe inn, sier Kimestad.

Ved Kristiansand katedralskole Gimle opplever rektor Knut Gunnar Aasen også at elever er ivrige til å komme på undervisningen som gis, der er det nesten ikke fravær.

Vet ikke

— Vi vet ikke hvor mange som klarer å studere på egen hånd, men det er svært beklagelig at denne streiken bare fortsetter, sier Aasen som har 40 lærere som ikke er i streik, og 100 lærere i streik.

— Hvor lang tid må det gå før det får alvorlige konsekvenser for elevene?

— Det er første gang vi opplever dette, så det er vanskelig å anslå hvor lenge. Vi skulle hatt full skole fra for en uke siden, vi får håpe konsekvensene ikke blir for store, sier han.

Skuffende

Leder av KS Agder, Arne Thomassen synes det er «veldig beklagelig» at streiken fortsetter.

— Det er skuffende at partene ikke er blitt enige ennå, sier Thomassen som på vegne av KS Agder sendte innspill til moderorganisasjonen med ønske om å få slutt på streiken for halvannen uke siden. Bekymringen går på hvordan elevene rammes, og hvilke konsekvenser det vil kunne få for utdanningsløpet deres.

— Ansvaret for å løse konflikten ligger hos begge parter, understreker Thomassen.

- KS i utakt med kommunene

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) vil ha svar på hvordan KS kom fram til forhandlingsmandatet i lærerkonflikten.

Kristiansand

— Det er mitt inntrykk at KS er i utakt med medlemskommunene, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen. Inntrykket har han fått gjennom media, blogger og i kontakt med andre kommuner.

Onsdag vil han i formannskapet be om en presisering av hvilket mandat forhandlingsutvalget til KS har, og hvordan det ble utformet.

— Mandatet er ikke behandlet politisk i Kristiansand, og heller ikke i kommuner jeg kjenner til. Det er underlig tatt i betraktning at det er kommunene som er arbeidsgivere lokalt, sier Kristiansen.

— Hvordan er din tillit til KS nå?

— Den er selvfølgelig god, men kanskje har de fått et feilaktig mandat de ikke har støtte for, og det er prosessene som ligger bak jeg vil se nærmere på.

60 av 93 klasser må studere hjemme

Ved Aust-Agders største videregående skole er 136 lærere i streik. 1. september forsvinner 25 nye.

— Vi kjører den undervisningen vi kan, sier fungerende rektor ved Sam Eyde vgs, Nils Inge Øyna.

Mandag kunne 60 av skolens 93 klasser holde seg hjemme, ettersom det ikke fantes lærere til noen av fagene på timeplanen. Ansvaret for å holde seg oppdatert må elevene ta selv.

— Alle elevene møtte første skoledag og har fått utlevert pensumbøker og læreplan, sier Øyna.

Han erkjenner at hjemmestudier blir utfordrende for elevene som studerer yrkesfag.

— Verkstedundervisning er jo vanskelig å gjennomføre på egen hånd, sier Øyna.

Mandag meldte Skolenes Landsforbund at 25 av deres medlemmer tas ut ved Sam Eyde. Fra 1. september vil da 161 ansatte være i streik.

Foreløpig er det kun skoler i Arendal som er rammet i Aust-Agder.