KRISTIANSAND: Stein Reinertsen fikk hilsener av både det folkelige slaget og på latin, da 250 spesielt inviterte benket seg rundt pent dekkede bord i Caledonien Hall.

Selv satt han rimeligvis ved hedersbordet, omgitt av kong Harald, sin kone Marit, kirkestatsråd Rigmor Aasrud, visepresident i Stortinget Dagfinn Høybråten, fylkesmann Ann-Kristin Olsen, preses Helga Haugland Byfuglien, kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen, kirkerådsleder Svein Arne Lindø og bispedømmerådsleder John Olav Olsen.

Den folkelige innledningen var det sistnevnte som sto for.

Tradisjon

Lederen av Agder og Telemark bispedømmeråd trakk linjene helt tilbake til 1125, da bispesetet sto i Stavanger, via 1684 da Kristiansand ble stiftsstad, og nevnte myndige og vel skolerte forgjengere som J. J. Jersin, Jørgen Moe (han med eventyrene), Johan Chr. Heuch, Bernt Støylen, hans sønn Kåre og endte opp med den siste av dem, Olav Skjevesland.

— Samtidig som du står i denne rekken, er du historisk siden du er den første biskop i hele kirken som er tilsatt av kirken selv.

Jan Olav Olsen trakk spesielt fram Reinertsens nærhet til medmennesker generelt og innvandrere spesielt, og sa at den ferske biskopen møter mennesker med omsorg og respekt, selv når det gjelder vanskelige teologiske og sosialetiske spørsmål.

Den latinske hilsenen var det en annen Olsen som leverte.

Latin

— Quod bonum, felix faustumque sit, sa fylkesmann Ann-Kristin Olsen, hvilket er utlagt: Gid det måtte være til gagn, lykke og hell!

Hun viste til at dette gamle ønsket før 1930 sto å lese på akademiske borgerbrev til latinstudenter og at det fortsatt brukes i kortform på doktordiplomer fra Universitetet i Oslo.

På vegne av bispedømmets tre fylkesmenn minnet hun om at fylkene har store levekårsutfordringer som Kirken må bidra til å løse.

— Ingen sektor kan makte dette alene. Vi inviterer til samspill og samarbeid og ønsker lykke til, sa Ann-Kristin Olsen.

Prosten i Arendal, Sissel Hasleholm, hilste og minnet Stein Reinertsen om at han har en navnebror i Skriften.

— Og det i selveste Peter. Det kommer av Petros som betyr stein eller klippe.

Hasleholm sa også at Stein betyr styrke.

Litt mer latin

— Navnet ditt varsler ikke, slik enkelte røster synes å hevde, at du er en som vil legge stein til byrden for mennesker, når livet av ulike grunner floker seg til. Det tror vi deg på, sa prosten i Arendal, og la til at Reinertsen som prest har vist stor klokskap med vilje og evne til å stå for inkluderende menigheter.

Sissel Hasleholm kan forresten sin latin, hun også, og siterte hva fransiskanerne når de ønsket noen alt godt.

"Pax et bonum", sa de da.

Det sa hun også.