Tenker du å ta med deg posen med fyrverkeri ned til Tresse i Kristiansand nyttårsaften? Glem det. I 2007 ble forbudet utvidet til å gjelde stort sett hele Kvadraturen.

— Det var to forhold bak utvidelsen: Skadepotensiale på mennesker og brannfaren som til en hver tid er i tett bebyggelse, sier Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning IKS til Fædrelandsvennen.

I detalj er forbudssonen begrenset av Otra, Østre Havn, Gravanekanalen, Vesterveibroa, og begynnelsen av Baneheia, inkludert Drageknatten, Brannvakta og Fergefjellet.

— Etter det vi hører har det blitt betydelig roligere de siste årene på nyttårsaften i Kristiansand og da har vel forbudet hatt en effekt, sier Røilid.

Det kommunale fellesfyrverkeriet blir også i år sendt opp fra toppen av Odderøya klokken 24.00. ## Tar få personer

Privat fyrverkeri kan tennes fra klokka 18 på nyttårsaften til klokka 02. Politiet kan gi 5000 kroner i forelegg dersom du ikke respekterer dette. Ordenssjef Dag Tallaksen sier det hvert år tas personer for ulovlig bruk av fyrverkeri i Kristiansand sentrum.

— Men det skjer i veldig liten grad. Som regel kommer politiet for sent til å ta den eller de som sto bak fyrverkeriet på fersken. Det er også et spørsmål om politiets prioritering, sett opp mot mer alvorlige hendelser. Jeg vil heller oppfordre foreldre til å passe på hva barna deres går rundt med. Man må være 18 år for å kjøpe fyrverkeri, sier Tallaksen.

Han sier det så langt i jula har vært få meldinger om smell og bruk av fyrverkeri.

— Begrensingene som er innført med salg, begrenser også misbruket, mener Tallaksen.

Fyrverkeri selges nå 29., 30. og 31. desember mellom klokka 08 og 20. Her er reglene i tre andre store kommuner på Sørlandet:

Mandal:

I en rekke områder i og rundt bykjernen er det ikke tillat å bruke fyrverkeri: I Furulunden, på Risøbank og i den tette trehusbebyggelsen i Øvrebyen (nordøst for rundkjøringen i brokrysset), Sentrum (vest for rundkjøringen i brokysset, avgrenset med Amaldus Nielsensgate, restaurantbrygga, Torjusheia og Gågata), Støkkan (mellom Store Elvegate, Torjusheia og Grensegata), Sanden (mellom Rådhuset, Skippergata, Furulunden og Nygata) og Malmø (Wattnegata, Solskivegata og Brogata)

Godkjente oppskytingsplasser er Bybrua og langs elvebredden.

— I hele vår region forholdet folk seg til stort sett veldig bra til fyrverkerireglene, sier leder av Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen

Lillesand:

Forbudet gjelder på, ut over eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted.

— Vi har likevel gitt tillatelse til at man kan bruke Havnetomta til privat fyrverkeri, sier etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor.

Han minner ellers om at det i år er offentlig oppskyting av fyrverkeri fra en lekter i havnebassenget klokken 24.00. ## Vennesla:

Det er forbudt å tenne på fyrverkeri i sentrum, mellom Sentrumsveien og riksvei 405. — De siste nyttårsaftenene har folk stort sett respektert dette, sier lensmann John Tomas Homme.