— Målet er enkelt: Vi skal gi flere mulighet til å ta steget opp på landslaget, sier Geir Olav Håland, som er leder av langrennskomiteen i Agder og Rogaland Skikrets.

Team Veidekke Vest er navnet på regionlaget som skal omfatte løpere fra begge Agder-fylkene foruten Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Foran hver sesong skal det tas ut 8-10 seniorutøvere - tilsammen av begge kjønn. Oppstart blir 1. mai i år.

- Et savn

— Dette er veldig spennende, og noe vi har jobbet med i lengre tid. Det har vært et savn at skikretsen ikke har hatt et opplegg for utøverne når de er ferdige på videregående skole. Med mindre du har vært på landslaget eller rekrutteringslandslaget, har vi ikke hatt noe tilbud til seniorutøvere, sier Pål Angell Bergh, leder i Agder og Rogaland Skikrets.

Laget skal ansette en trener i en 70 prosent stilling, og statusen til løperne vil innebære 50-70 samlingsdøgn i året, smørehjelp og treningsfaglig oppfølging.

Men det er mange unge, lovende sørlendinger som kan bli aktuelle på sikt

Det finnes flere Team Veidekke-lag rundt omkring i Norge, og per i dag er Sør-Vest-Norge den eneste regionen som ikke har et slikt lag. Det kan ha kostet regionen mange langrennstalenter.

— Når vi ser tilbake, er det flere store talenter som har lagt opp mens andre løpere har meldt overgang til klubber i andre landsdeler fordi tilbudet her ikke har vært godt nok. Nå ønsker vi at utøverne skal forbli i klubben som har fostret dem opp, og at vi skal kunne gi dem et fullverdig tilbud her nede, sier Håland.

- Må ha potensial

— Konkret, hva er det som skal til for å bli med på laget?

— Det har vi ikke fastsatt ennå, men hvis du ser i NM, er det mange av dem som ender mellom 30. og 50. plass som går for ulike Team Veidekke-lag. Det viktigste er at de har prestert på et høyt nivå, og at de har potensial til å utvikle seg videre, svarer Håland.

Per i dag er det trolig ingen fra Sørlandet som er aktuelle for laget kommende sesong. Vegårshei-jenta Lisa Kvamme, som mange ganger har kjempet om pallplasseringer i norgescupen for junior, meldte allerede foran denne sesongen overgang til Lillehammer-klubben Søre Ål - og har slik sett gjort seg uaktuell. Hun var eneste sørlending som deltok i Ski-NM på Røros.

— Men det er mange unge, lovende sørlendinger som kan bli aktuelle på sikt. Som for eksempel Sondre Ramse og Aron Rysstad, sier Håland.

Ramse har blant annet en sjuende - og en åttendeplass fra norgescup denne sesongen, og Otra-gutten ble også kretsmester tidligere i vinter.

- Sjanseløs uten støtteteam

Oddersjaa-gutten Vegard B. Flystveit har flere pallplasseringer fra junior-norgescupå se tilbake på - før sykdom ødela for ham både i fjor og i år. Han satser likevel for fullt mot neste sesong, som er hans siste som junior.

Vegard Flystveit fra Oddersjaa synes det er positivt med et regionlag. Foto: Sindre Wiik

— Jeg tror et slikt lag har stor betydning for dem som satser. Uten et støtteteam på seniornivå er du helt sjanseløs. Det er motiverende med samlinger hvor du kan trene sammen med folk som pusher deg, sier Flystveit.

Arild Jørgensen, som i mange år var trener for Sirdal Ski - som i mange år fungerte som et godt tilbud for hardtsatsende sørlendinger, tror et slikt lag vil ha stor betydning.

— Det betyr veldig mye at du har en overbygning over klubbene som kan fange opp dem som er ivrige, sier Jørgensen.