Flere tusen mennesker strømmet til åpningen i Amfi torsdag ettermiddag. Foto: Jarle R. Martinsen
Ina Hjorteland Folkesson vant rett og slett diamant-øredobber som hun fant i et kakestykke. Gjett om hun var glad! Foto: Jarle R. Martinsen
Det var fullt alle veier inne i kjøpesenteret. Om det fortsetter slik, gjenstår å se... Foto: Jarle R. Martinsen
Utenfor mandalsbakeriet Edgards samlet folk seg i kafeen veldig raskt etter åpningen. Foto: Jarle R. Martinsen
Administrerende direktør i Amfi Drift AS Lars Løvseth holdt tale for spesielt inviterte etter åpningen. Han medgikk at det hadde gått veldig lang tid fra start til mål med prosjektet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Dette er bare såååå bra, jublet Kaja Skogseth, Elise Jakobsen og Guro Lunde inne på klesbutiken Creme Fraiche.

Følg FVN Mandal på Facebook!

De er bare 12 år, jentene, men allerede velbevandret innen shoppesporten. - Etter dette trenger vi i alle fall ikke dra til Kristiansand for å handle mer, her er jo alt, sier de.

Se video fra åpningen over!

Torsdag var det 17. mai og julaften til sammen i Mandal. 26 år etter at byens minisenter med 15 butikker åpnet kunne ordfører Tore Askildsen klippe snora. Nå er senteret vokst til 50 butikker, restauranter og kafeer.

— Hvor er det vi skal handle heretter? Jo, i Mandal, ropte han ut over forsamlingen på flere tusen mennesker som ventet på å komme inn.

Etterpå utdyper han: - Nå er det opp til lokalbefolkningen å vise at dette bygget er verdt pengene. Bare på den måten kan vi bremse og langt på vei stanse handelslekkasjen fra byen, sier Askildsen.

400 millioner kroner har denne lekkasjen vært på i året fra Mandal.

Imponert

Kassaapparatene gikk i alle fall varme på den første ettermiddagen. Og folk lot seg imponere over hvordan det har blitt.

- Fantastisk fint. Og gledelig at vi fikk det til, sier Kåre Glomsaker - leder for hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø i Vest-Agder Kåre Glomsaker (FrP).

Han er selv mandalitt og var stolt over bygget. Samtidig hadde han i bakhodet den meget strie prosessen med å få bygget godkjent hos fylkeskonservatoren i fjor vår.

— Det var noen små, men meget viktige endringer som ble gjort slik at bygget framstår mye bedre i Mandal by enn det ellers ville ha gjort, sier han.

Vant

Det var noen som var ekstra glade under åpningen. Ina Hjorteland Folkesson fant en lapp i kakestykket hun fikk utdelt om at hun hadde vunnet diamantøredobber, verdt 5000 kroner.

— Fantastisk, gliste hun. Og det endatil når hun ikke kan spise kake på grunn av cøliaki. Hun hadde bare tatt i mot kake i håp om å vinne!

Lang prosess

Like etter åpningen samlet inviterte gjester seg for å markere bygget. En av de var administrerende direktør i Amfi Drift, Lars Løvseth.

— Dette har vært en utrolig lang prosess for oss. Vi kjøpte rutebilstasjon-tomta i 2006. Først nå, åtte år etter, kan vi åpne, sa han i talen.

Bygget skulle stått ferdig for flere år siden, men ble stadig utsatt på grunn av finanskrisen i 2008.

Ikke helt ferdig

Kjøpesenteret er dog ikke helt ferdig. En håndfull butikker var ikke klare for åpning torsdag.

Det var heller ikke Burger King som må vente noen uker mens de ansatte læres opp.