— Jeg er blitt kalt «antikrist» og «kirkedøderen» på sosiale medier, sier Erling Løken Andersen, som lørdag åpnet nettstedet utmelding.no.

— Noen mener jeg gjør dette for å svekke kirkens stilling. Men jeg er bare opptatt av at kirkens medlemstall stemmer overens med virkeligheten. Det skader kirkens renommé at folk melder seg ut og blir meldt inn mot sin vilje. Kirken har et imageproblem jeg prøver å fikse for dem, fortsetter Andersen.

Etter at han åpnet nettstedet, meldte ifølge Andersen over 5200 personer seg ut av Den norske kirke. Men tirsdag formiddag ble utmeldingsskjemaet fjernet etter at Kulturdepartementet og Den norske kirke betraktet utmeldingene som ugyldige, grunnet manglende signatur og datering. Torsdag ettermiddag var skjemaet igjen tilgjengelig.

— Nå kan du bruke museknappen til å signere utmeldingen. Dette skal følge forskrifter for innmelding i og utmelding av kirken, sier Erling Løken Andersen.

- Kunstig høye medlemstall

Årsaken til initiativet er at Løken Andersen oppdaget at han var medlem av kirken til tross for at han hadde meldt seg ut som 15-åring. Han mener kirken opptrer med kunstig høye medlemstall og han mener det bør være mulighet for elektronisk utmelding. Initiativet har ført til voldsom respons fra det norske folk.

Agder-biskop Stein Reinertsen mener det er viktig at kirken oppfattes redelig blant folket. Foto: Torstein Øen

Agder-biskop Stein Reinertsen ser behovet.— Jeg håper selvfølgelig at det ikke er mange som melder seg ut, for hvert medlem er viktig. Men jeg er ikke negativ. Det som er viktig er at det må være forsvarlige dataløsninger. Det må skje ut fra godkjente regler hvor personopplysninger behandles sensitivt, sier Reinertsen til Fædrelandsvennen.

Reinertsen er helt enig i at det er viktig at kirken ikke blir utdatert, og at kirken oppfattes som redelig blant folket.

— Vi deler et felles anliggende om at kirken skal få en ordning på nett. Kirken må ha orden i sine ting og være transparente i det vi gjør. Ingen skal være medlem i Den norske kirke mot sin vilje. Også kirken ønsker å være på nett med alle sine tjenester. Det er dagens måte å kommunisere på, sier han.

Biskopen har imidlertid lite til overs for personangrepene mot Løken Andersen.

— Han er på ingen måte noe antikrist. Ingen har rett til å sette slike merkelapper. Dette er et lovlig engasjement av et menneske, sier biskop Reinertsen.

- Trenger hjelp

Fra torsdag ettermiddag til fredag formiddag hadde 400 personer meldt seg ut via utmelding.no. Det gjenstår å se om disse blir godkjent av Kulturdepartementet.

— Det er vanskelig å tolke de tallene, men det viser at det er noen som ønsker å melde seg ut, og det må de få lov til. Men jeg håper at kirken kan få et fullgodt elektronisk datasystem, slik at vi kan være med i tiden, sier Stein Reinertsen.

Erling Løken Andersen mener også at det er kirkens oppgave å tilby tjenesten han nå har gjort tilgjengelig på nettet.

— Det er jeg 100 prosent enig. Men så lenge de ikke klarer det, og vi skriver 2014, da trenger de ekstern hjelp og noen som kan utfordre dem på det området, sier han.

Tre om utmelding.no

<b>Tove Welle Haugland, sentralstyremedlem KrFU:</b><br><b>Hva synes du om initiativet?</b><br> - Jeg stoler på at kirken har sitt medlemsregister i orden. Det er opp til hvert enkelt medlem om de vil være medlem eller ikke, og jeg har ikke noen spesielle formeninger om dette initiativet, egentlig.<br><b>Synes du det er for vanskelig å melde seg ut?</b><br> - Jeg meldte meg ut for mange år siden, jeg ville heller være medlem i en frimenighet. Jeg synes ikke det var noe vanskelig, og jeg har ikke hørt om noen andre som mener noe annet. Men alle organisasjoner og menigheter bør være på nett og gjøre tjenestene enkle for medlemmene sine. Foto: Reidar.Kollstad
<b>Hanne G. Einerkjær, leder Human-Etisk Forbund Kristiansand:</b><br><b>Hva synes du om initiativet?</b><br> - Den pågangen som de har hatt sier noe om behovet. Det er klart jeg skulle ønske det ble lettere å melde seg ut fordi kirken har gjort det så vanskelig for folk å melde seg ut.<br><b>Synes du det er for vanskelig å melde seg ut?</b><br> - Ja, jeg synes egentlig det. I tillegg er det noen som fortsatt står registrert selv om de er meldt ut. Det er kjempeviktig med dem som står i kirken, men da må de også stå for det som hører med til kirken, og de må ikke være medlem bare fordi det er vanskelig å melde seg ut. Foto: Inger M. Witteveen
<b>Lene Tønnessen, leder LLH Sør:</b><br><b>Hva synes du om initiativet? </b><br>- Det er sikkert ting som ikke er bra. Folk som ikke er døpt står som medlem for eksempel. Det bør nok ryddes opp, men det betyr ikke at jeg synes at folk skal melde seg ut. Dette er noe kirken bør ta tak i og ordne opp i selv.<br><b>Synes du det er for vanskelig å melde seg ut?</b> <br>- Jeg kan være enige at det bør være enklere, men ikke fordi jeg vil oppfordre folk til å melde seg ut. Kirken må også følge med i tiden. Men jeg mener det er viktig å være medlem for å kunne påvirke innenfra. Foto: Tore André Baardsen