Overlege Marcus Gürgen mente ledelsen ved Sørlandet sykehus nå må ta ansavaret for at det framover vil bli vanskelig å rekruttere nye medarbeidere til Flekkefjord. Foto: Tore-Andre Baardsen
Sigmund Abrahamsen (f.v.) fra Eiken og Arvid Moi fra Feda var blant de mange tusen som torsdag gikk i fakkeltog for sykehuset i Flekkefjord. Foto: Tore-Andre Baardsen
Flekkefjæringene fikk selskap av folk fra hele Lister og Dalane i Rogaland i fakkeltoget. Foto: Tore André Baardsen
Stort fakkeltog torsdag for å bevare Flekkefjord Sykehus. Foto: Tore André Baardsen

— Da sykehusledelsen la fram Utviklingsplan 2030 med den foreløpige konklusjonen om at det bare skal være et sykehus i landsdelen, ødela de samtidig Flekkefjord sykehus sin mulighet til å kunne rekruttere nye leger og annet viktig helsepersonell. Hvem vil vel søke seg hit og bosette seg her dersom det bare blir fram til et nytt stort sykehus står ferdig et annet sted i landsdelen, sier avdelingsleder Marcus Gürgen ved kirurgisk avdeling.

Han er en av flere tyske leger som de siste 10–15 årene har tatt med seg familiene sine og flyttet til Flekkefjord for å arbeide ved sykehuset. Han fikk torsdag stående applaus fra de nesten 1000 som hadde fått komme inn på folkemøtet som Sørlandet sykehus arrangerte i Ueneshallen. Utenfor måtte flere tusen ta til takke med å overvære taler og appeller over høyttalere.

Vil være i Flekkefjord

Eva Pallenchat, som er gift med en av de tyske legene på sykehuset i Flekkefjord, sa at hun tvilte på at det ville være like attraktivt for tysk helsepersonell å søke seg til et stort sykehus i Lillesand eller Kristiansand.

— I Danmark går de nå tilbake til mindre enheter, og da lurer jeg på hvorfor det kan være så mye bedre å sentralisere i Norge hvor avstandene og veiene er mye dårligere, sa hun.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sa seg enig i at offentliggjøringen av innstillingen til prosjektgruppen kan vanskeliggjøre rekrutteringen, men mente samtidig at det var viktigere å få åpen prosess. Han understreket flere ganger at ingenting er avgjort, og at planen senere også må sees i sammenheng med den statlige sykehusplanen som utarbeides parallelt.

Folkehav

Hvor mange tusen som deltok i fakkeltoget til støtte for sykehuset i Flekkefjord er det nok ingen som vet, men folk strømmet til fra hele Listerregionen og de sørligste rogalandskommunene. Politioverbetjent Henrik Birkeland sier til Fædrelandsvennen at han er sikker på at det var over 5000. Han vise til at de siste ikke hadde begynt å gå, da første del av toget var framme ved Ueneshallen en kilometer lengre framme.

"Nærhet gir trygghet", sto det på plakaten til Arvid Moi (79) fra Feda. Han mener det er viktig at sykehuset i Flekkefjord med sin strategiske beliggenhet midt mellom Kristiansand og Stavanger består.

Hoggestabbe

Prosjektleder Per W. Torgersen som har lagt fram anbefalingen om at det bare skal være et sykehus i landsdelen etter 2030, gjorde sitt beste for å svare på de mange, kritiske spørsmålene fra salen. Selv argumenterte han med at framtidens helsetjenester blir helt annerledes, og at landsdelen må ruste seg for det. Han viste blant annet til at hver enkelt ved hjelp av ny teknologi kan overvåke sin egen helse.

Hilde Sirnes som er sykehusprest i Flekkefjord, advarte mot å undervurdere verdien det er for dødssyke pasienter å kunne ha sine nærmeste rundt seg. Det er ikke like enkelt når avstandene blir store.