— Det er ikke holdepunkter for å si at det at han ville dra til Irak og kjempe mot IS har noe med selve drapshandlingen å gjøre. Men det kan ha noe å si for hans psykiske tilstand, og det er et av de sentrale temaene i denne saken, sier politiadvokat Liv Seland i Agder politidistrikt.

Knappe tre uker før 19-åringen drepte sin nære venn, ble politiet varslet om at han var på vei til Irak for å kjempe mot IS. To dager før han skulle sette seg på flyet, gjennomførte politiet sin første bekymringssamtale med 19-åringen. Møtet endte med at han holdt seg hjemme.

Opprettet kjernegruppe

De neste dagene og ukene ble 19-åringen fulgt opp av en rekke etater. En kjernegruppe med representanter fra politi og andre fikk ansvaret for oppfølgingen.

— Ei kjernegruppe opprettes når det er bekymring rundt en ungdom. Her gjaldt det at han ville reise til Irak og kjempe mot IS, sier politiadvokat Liv Seland.

I dagene før drapet ble 19-åringen fulgt tett av politi og helsevesen på grunn av 19-åringens ønske om å reise til Irak for å kjempe mot IS. Ifølge forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen var det ikke noe i samtalene som tydet på at han kunne begå alvorlige voldshandlinger. Her sammen med politiadvokat Liv Seland under det første fengslingsmøtet dagen etter drapet. Foto: ERLEND OLSBU

19-åringen skal ha ønsket å slutte seg til Peshmerga-styrken i Irak. Dette er en styrke som kjemper for kurderne, mot IS. I flere kommentarer på Facebook har 19-åringen gitt uttrykk for støtte til Peshmergaen. I slutten av mars skrev han «BIJI PESHMERGA! BIJI KURDISTAN! BIJI YPG!», som betyr «leve Peshmerga, leve Kurdistan, leve YPG». YPG er den kurdiske militsen Folkets trygghetsenhet.

Skulle møtes 11. mai

Ifølge politiet var barnevernet, Nav, skole, kommune og politi involvert i oppfølgingen. 13. april hadde kjernegruppa sitt første møte med 19-åringen. Det ble også avtalt å møtes igjen 11. mai.

Han forstår ennå ikke hvorfor han begikk en så grufull handling

22. april, ni dager etter det første kjernegruppemøtet, stakk 19-åringen i hjel kameraten i sin egen bolig på Ime. Hva som utløste drapet er fremdeles en gåte.

— Han har ingen logisk forklaring. Jeg har møtt ham flere ganger de siste ukene, men han forstår ennå ikke hvorfor han begikk en så grufull handling, sier forsvarer Søndervik Johnsen.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til har 19-åringens pårørende ikke noe å utsette på arbeidet til kjernegruppen. I tiden fra 13. april og fram til drapet 22. april skal han ha fått tett oppfølging av både politi og helsevesen.

- Finnes ingen syndebukk

Ifølge Søndervik Johnsen var de ingenting som tydet på at 19-åringen var troende til å begå alvorlige voldshandlinger før drapshandlingen.

19-åringen ble pågrepet på Møllsletta ved Holum i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er ingen her som kan klandres, for ikke å ha sett noe eller varslet om noe. Verken politiet og denne kjernegruppen. Det finnes ingen syndebukk, sier Søndervik Johnsen.Advokaten ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for 19-åringens ønske om å reise til Irak, ettersom saken fremdeles er under etterforskning. Han håper at den rettspsykiatriske undersøkelsen kan gi noen svar.

- Det blir interessant å se hva psykiaterne kommer fram til, sier Johnsen.

19-åringen er diagnostisert med ADHD og Tourettes. Etter det Fædrelandsvennen kjenner har han fått ADHD-medisinen Ritalin, men ingen andre legemidler.

Den drapssiktede 19-åringen har tilbrakt de siste fire ukene på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Torsdag blir han begjært varetektsfengslet i nye fire uker.