— Jeg skal kjøre på vannscooter fra Søgne til Kristiansand hver dag i sommer helt til jeg blir stoppet. Dette må det komme en avgjørelse på, sier Tom Arne Aamodt.

Opphetet debatt

Etter retten ble hevet i rettssal 10 i Kristiansand tingrett havnet Aamodt i en opphetet debatt med aktor Rune Alsted Amundsen om regelverket rundt vannscooterreglene.

— Kan jeg kjøre fra Søgne til byen nå?

— Ikke som jeg ser det, men politiet stopper deg kanskje ikke, svarer Amundsen.

Og dermed kom Aamodt med uttalselsen i toppen av saken.

Prinsipielt spørsmål frafalt

Om det skal være lovlig å kjøre vannscooter i Søgne-skjærgården i det hele tatt, var det større, prinsipielle spørsmålet som kom opp i rettssal 10 i Kristiansand tingrett onsdag morgen.

Det får vi imidlertid ikke svaret på i denne omgang, da aktor valgte å trekke tiltaleposten som omhandlet ulovlig kjøring innenfor 400-metersbeltet.

Forbudssonen og verneområdet rundt Søgne-skjærgården, som vist på skjermen i tingretten, ble flittig diskutert under rettssaken. Foto: Richard Nodeland

— Hvorfor skal du trekke saken nå? Er det fordi du ser det du har hevdet et helt år er feil, spurte Aamodt aktor i en tidligere rettspause, før han ble bedt av sin forsvarer om ikke å si noe mer.- Jeg synes det er dumt at hvor man har lov til å kjøre vannscooter, ikke kommer opp til doms, la han til.

Forskjellsbehandling

— Punktet trekkes grunnet fare for forskjellsbehandling. Vi har i retten i dag fått opplyst at politiet ikke stoppet alle vannscootere i Søgne-skjærgården, sommeren da tiltalte ble stoppet i fjor, men kun de som kjørte for fort eller for nærme land. I tillegg må vi sjekke om vår bokstavtolkning holder i forhold til EU-retten, sa aktor.

Og da denne, mer prinsipielle, debatten kom opp, mente tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia at en utsettelse kunne være på sin plass.

Vannscooter-saken ble behandlet i sal 10 i Kristiansand tingrett onsdag formiddag. Tiltalte Tom Arne Aamodt sitter nærmest til venstre. Foto: Richard Nodeland

Endte med fartsovertredelse

Rettssaken endte dermed kun med å behandle en eventuell fartsovertredelse på 10 knop — gjort manuelt av politibetjentene på stedet - med en påstand fra aktor om bot på 3000 kroner.

— Når påtalemyndigheten har en sak på meg som handler om hvor man har lov til å kjøre, velger man altså å trekke punktet som saken opprinnelig handler om, og i stedet ta meg for en fartsovertredelse som ble tillagt tiltalen fire dager før rettssaken starter, sier Aamodt.

Flere problemstillinger

— Saken inneholder mange uavklarte og interessante problemstillinger. Det er for eksempel ikke avklart om forbudsbeltet er i tråd med EØS-regelverket, sier forsvarer Tony Vangen, og viser til at også finnes en rekke verneområder langs hele norskekysten som i praksis gir et totalforbud for vannscooterkjøring flere steder.

— Jeg ønsker meg i bunn og grunn et regelverk som alle forstår og alle skjønner. Dagens forskrift er vanskelig å skjønne, og det virker som påtalemyndighetene selv har problemer med å vite hvordan de skal behandle regelverket, avslutter Aamodt.