Det sier kvinnen som i årevis har kjempet for bedre utetilbud ved lukket sikringsavdeling på Sørlandet sykehus, og som nå har fått drømmen oppfylt.

Litt over en halv million kroner er brukt på hagen og grillanlegget med over to meter høyt gjerde rundt, utenfor avdeling 4.2. Den ble åpnet for en uke siden med stor fest og sykehusledelsen til stede. Siden de fleste pasientene ikke er lov å fotografere, er ikke slikt et arrangement lett å rapportere fra. Derfor dro Fædrelandsvennen på besøk denne helga.

Lise Kristiansen synes hagen er blitt veldig flott. I bakgrunnen sees grillanlegget og sitteavdelingen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— En innegjerdet liten himmel, sier kvinnen som bor på 4.2 på fjerde året og som har vært i psykiatrien i 37 år.

Skrev brev

Hun kaller seg et utemenneske. Etter å ha diskutert i årevis, skrev hun fjor brev til sykehusledelsen. Hun ville ha en hage som hun og de andre kan gå ut i.

Pasientene på lukket avdeling har fått en hage de kan gå ut i på dagtid. En innegjerdet himmel, sier pasienten som skrev brev og krevde bedre utetilbud. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Brevet passet ypperlig med arbeidet Lise Kristiansen holdt på med. Som medlem av brukerutvalget, pårørende-organisasjon og Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern kjempet Kristiansen også for et bedre utetilbud for de sikrede pasientene.

— Kontrollkommisjonen har i årevis etterlyst bedre velferdstilbud. Bygningene er dårlige og utdaterte, moderne psykiatribygg har jo hager og atrium integrert i bygget. Her på Eg har mange pasienter nesten ikke vært ute. Enkelte må ha både to og tre med seg for å gå tur. Da sier det seg selv at det blir altfor lite utetid, sier hun.

— Men en del har reagert på innegjerdet område, og ment man heller må ha bemanning nok til skikkelig turtilbud?

Sørlandet sykehus har brukt litt over en halv million kroner på det innegjerdede hageanlegget ved psykiatrisk sikringsavdeling. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Du kan diskutere det, selvsagt, men så er det noe med å være praktisk og få til ting som virker. Denne hagen hjelper veldig på velferden for den enkelte pasient. Nå kan mange gå ut alene. De kan tilbringe timer i friluft hvis de vil, sier Lise Kristiansen.

Fordommer

Kvinnen som er dømt til tvunget psykatrisk behandling sier hagen er blitt helt fantastisk. Hun er ute hele dagen, soler seg, koser seg og nyter.

— Jeg tilhører den gruppa folk har mest fordommer mot, vet du. Hjertepasienter lager man trimtilbud for. Det er ikke like lett å få forståelse i samfunnet for å bruke store ressurser på friluftstilbud for oss. Derfor er denne hagen så fantastisk, sier hun.

Gode samtaler gjennom gjerdet

Hun har allerede gjort erfaringer hun ikke trodde hun skulle oppleve.

— Folk utenfor gjerdet hilser og snakker. Det er fantastisk å oppleve at de ikke ser ikke på meg som for gal til å snakke med. Jeg har hatt flere gode samtaler gjennom gjerdet. Jeg har vært ute i hagen nesten hver dag, denne uka, sier hun.

Lise Kristiansen mener hagen vil bety mye fremover.

— Det er blitt veldig flott. Disse pasientene er det få som kjemper for. Derfor er det ekstra gøy å lykkes. Hagen vil bety mye, ikke minst på varme dager. I fjor ble det faktisk mål 45 grader på noen rom en varm soldag. Da er det ikke greit å være innelukket, sier hun.