MANGE: Folkehelsetiltaket "Opp av go´stolen" samlet sist mandag rundt 30 kvinner og to menn. En av dem Ole Fritjof Frigstad (i midten). Foto: Helge Corneliussen
MENN: Fysioterapeut May Linn Peersen setter stor pris på de to eneste hanene i høneflokken, Ole Fritjof Frigstad og Lars Aasbø. Foto: Helge Corneliussen
KAFFE: Sofie Solli er en av veteranene i trimgruppa "Opp av go´stolen" i Birkenes. Etter trimmen vanker det kommunal kaffe og egen niste. Foto: Helge Corneliussen
HEITE: Etter en times trening er damene blitt ganske heite og klare for å tøye ut. Fra venstre Dagmar Birkeland, Nell Edith Svaland, fysioterapeut Maylinn Moberg Peersen, Inger Brit Vollan og Inger Rasmussen. Alle vil ha flere menn. Foto: Helge Corneliussen
DAMENE: Fysioterapeut May Linn Peersen og noen av damene på idrettshuset på Birkeland. Her trimmes det hver mandag. Foto: Helge Corneliussen

BIRKENES: — Det er jo ingen bakdel med så mange damer, sier Ole Fritjof Frigstad forsiktig og legger forklarende til at han har et lite håp om få kona med etter hvert.

73-åringen kom seg bokstavelig talt opp av godstolen da han leste en annonse for helsetiltaket "Opp av go´stolen" i Birkenes.

— Er vel mer riktig å si at jeg delvis lå i stolen og leste annonsen. Jeg pleier det. Men akkurat da forsto jeg at noe måtte gjøres.

Trodde det var feil

Tiden var inne for Ole Fritjof Frigstad. Han sendte sms til fysioterapeut Maylinn Moberg Peersen og meldte seg på.

— Jeg trodde jeg kom feil, at det var "husmortrimmen". Men så kom også Lars Aasbø. Det hjalp, sier Ole Fritjof Frigstad.

Frigstad håper treningen skal gjøre hverdagen enklere og anbefaler andre menn å gjøre det samme.

Redd for jentelus

Men menn glimrer altså med sitt fravær. Fysioterapeut May Linn Moberg Peersen tror menn foretrekker fysisk arbeid og kanskje tror "Opp av go´stolen" er noe sånn aerobic-greier.

— Eller er de redde for jentelus? spør Peersen og utfordrer mannfolka.

Lars Aasbø var lenge alene mann i dameflokken. Kona Nelly Gunnarsli dro ham med.

— Han er ganske føyelig skjønner du, sier Gunnarsli.

Bedre livskvalitet

— Konseptet "Opp av go´stolen" er hentet fra Kristiansand. Tilbudet er primært for de over 65 år. Rundt 35 har meldt seg på til nå, sier fysioterapeut Maylinn Moberg Peersen.

De fleste kommuner på Sørlandet har et lavterskeltilbud for trimmere, som ønsker bedre livskvalitet. Det er bare å komme seg "Opp av go´stolen".

— Med tanke på eldrebølgen er dette et fantastisk tilbud som gjør oss i stand til å klare oss lengst mulig selv hjemme, mener Sofie Sollie.