Vilde Aurora Gutvik (17) er elev ved Kristiansand Katedralskole Gimle, og danser på fritiden. Ballongtriksing med badmintonracket falt tydelig i smak. Foto: Torstein Øen
Jonas Torheim (16) fra Kvadraturen skolesenter klemmer til, og får ros av fotballinstruktør Kjetil Ruthford Pedersen. Foto: Torstein Øen
Marthe S. Primdal (13) fra Krossen skole i fint driv inne i Odderneshallen. Foto: Torstein Øen
Krossen-eleven Anders B. Fintland (15) var kjappest av alle på sykkelen. Foto: Torstein Øen
Vanessa Olsen (18) fra Kvadraturen skolesenter i skuddet. Foto: Torstein Øen
Jan Nicolai Myre (18) imponerte i teppecurling, sammen med Jesper Johannesen (15, t.h) og Susanne Jensen Justvik (16, t.v.) Foto: Torstein Øen
Jesper Johannesen (16) imponerte i teppecurling, sammen med Susanne Jensen Justvik (16, t.v.) og Jan Nicolai Myre (bak henne). Foto: Torstein Øen

— Vi skulle hatt litt mer plass her på parkeringsplassen. Hadde det vært på en motocrossbane, skulle du fått sett på fart, gliser Jon Fredrik.

Lysluggen har nettopp overlatt firehjulingen til en av de andre deltakerne på Grenseløs idrettsdag, som samlet 46 elever fra ti grunnskoler og videregående skoler i Vest-Agder.

Et tilsvarende opplegg har vært arrangert/skal arrangeres i 13 andre norske byer i oktober og november, og ett av formålene er å rekruttere barn med funksjonshemming til en idrettsklubb.

— Det kan godt være jeg begynner i en idrett nå. Jeg liker å spille fotball på skolen og jeg har prøvd firehjuling på SFO. Jeg gledet meg veldig til denne dagen, og drømte om den i natt. At vi fikk kjøre firehjuling, gjorde dagen enda bedre enn jeg hadde drømt om, sier Jon Fredrik med ettertrykk.

Vil doble deltakerantallet

Kristiansandsgutten var ikke alene om å sette pris på aktivitetene, som også inkluderte fotball, badminton, sykling, orientering, bowling, teppecurling og boccia. 16-åringen Jonas Torheim fra Kvadraturen skolesenter spiller håndball i IK Våg på fritiden, og synes det var like moro å score mål på torsdagens fotballkeeper.

— Dette er en skikkelig kul dag, fastslår han og gir tommelen opp.

Brit Ingebjørg Fossli, som er fagkonsulent for idrett for funksjonshemmede ved Norges Idrettsforbund, sier seg godt fornøyd med aktivitetsdagen.

Jesper Johannesen (16) imponerte i teppecurling, sammen med Susanne Jensen Justvik (16, t.v.) og Jan Nicolai Myre (bak henne). Foto: Torstein Øen

— Til å være første gangen her i Kristiansand er dette en flott start. Til neste år håper vi å doble deltakerantallet, tilby 10-12 aktiviteter og få lov til å bruke Gimlehallen.

Svak seminarpåmelding

Et planlagt dagsseminar måtte til arrangørenes skuffelse avlyses grunnet dårlig påmelding (13 stk.).

— Det er vi svært skuffet og lei oss for. Vi har opplyst om dette tilbudet mange ganger, og hadde forventet mer engasjement fra det offentlige systemet som jobber med og rundt mennesker med utviklingshemning, sier Åse Karin Wigemyr i Vest-Agder Idrettskrets.

Kveldsseminaret torsdag ble imidlertid gjennomført, dog i et mindre lokale grunnet relativt laber oppslutning (rundt 20 påmeldte).

— Vi må bare stå på videre. Fysisk aktivitet og samarbeid med frivillige idrettslag burde være et interessant tema for de som jobber med denne målgruppen, understreker Wigemyr.

PS! Pr. 31.12.2013 er det registrert totalt 216 personer (fra 43 idrettsklubber) med nedsatt funksjonsevne i idretten i Vest-Agder. Det inkluderer syns-, bevegelses-, hørsels- og utviklingshemmede.