Selv om noen av prosjektene kommer senere enn planlagt, planlegger kommunen en rekke investeringer de kommende fire årene.

De varsler også lavere eiendomsskatt i forslaget til budsjett som ble lagt fram onsdag kveld.

Samtidig må de stramme inn på driften for å få en sunnere økonomi og penger på bok når eldrebølgen kommer.

Barnehage og skole

Her er de viktigste investeringene de kommende fire årene:

  • Ny barnehage på Mosby, i tilknytning til skolen. Den skal være klar til bruk i august 2020. * Skårungen barnehage skal være klar med 60 plasser i 2019. Dette er en utsettelse. Den opprinnelige planen var 2017. * Det foreslås penger til Torridal skole 1.-7. trinn i 2015 og 2016, slik at skolen er klar til bruk til skolestart i 2016. * Fagerholt skole utvides og vil stå ferdig 1. august 2016. * Bygging av ny Flekkerøy kirke skal være ferdig i 2019. Dette er en utsettelse med ett år.

  • Justvik skole bygges ut som et offentlig privat samarbeid. Det vil si at private skal bygge, eie og drifte bygget. Den skal være ferdig i 2018. * Hellemyrhallen, inkludert miniatyrskytebane skal være ferdig i 2015. Det samme skal klubbhus til Vigør.

  • Det kommer nye nødboliger på Rodeneset i 2015. Dagens boliger i Marvika fjernes.

  • Modernisering av biblioteket skal være ferdig i 2016 og kunstgresset på Hellemyrbanen skiftet i 2015. ## Eiendomsskatten ned

Eiendomsskatten skal ned fram til 2018. I dag er den på 6,3 promille. I 2018 skal den være 6,0 promille.

Omtrent slik vil det slå ut:

  • Bolig til fem mill: rundt12 000 i eiendomsskatt i 2018. Det er omtrent 600 kroner mindre enn i dag.

  • Bolig til fire mill: 9 000 kroner i året. 450 kroner mindre enn i dag.

  • Bolig til tre mill: 7200 kroner i året. 360 kroner mindre enn i dag.

  • Bolig til to mill: 4800 kroner i året. 200 kroner mindre i året.

— Vi har stanset økningen og begynt på en nedtrapping. Nå er eiendomsskatten på vei ned og farten vil akselerere, sa Tor Utsogn, gruppeleder i Frp, før møtet.

Innsparinger

Da økonomidirektør Terje Fjellvang presenterte budsjettet onsdag kveld, varslet han at det er stort press på tjenestene og stram økonomi.

Det betyr innstramminger framover. Rådmannen foreslår innsparinger på 24,5 millioner i 2015 og 40 millioner i 2018. –Rådmannen legger derfor opp til å fremme ytterligere innsparingskrav i handlingsprogrammet som kommer om ett år. Målet er å styrke kommunens økonomiske stilling og øke bevilgningene til omsorgstjenestene, sier Fjellvang i en pressemelding som Kristiansand kommune la ut onsdag kveld.

Kommunen klarer å holde seg under lånetaket på 5,3 milliarder.

Bedre

Bystyret har som mål at Kristiansand kommune skal ha et overskudd (netto driftsresultat) på to prosent. Realiteten har vært det motsatte: i år går det mot underskudd.

Terje Fjellvang sa onsdag kveld at mange investeringer og høye lån har ført til høye utgifter for Kristiansand. Dermed har de vært nødt til å kutte til tross for at inntektene har økt.

Framover skal derimot lånegjelda ned.

— Nå kan vi håndtere økte pensjonskostnader og ta høyde for demografi. Dette styrker kommunens økonomiske handlefrihet, sa Fjellvang.

Flere eldre

Den handlefriheten trengs. Til liks med andre norske kommuner, vil det nemlig bli flere eldre i Kristiansand. Det er en av grunnene til at kommunens administrasjon er så opptatt av å legge av penger.

Målet er et disposisjonsfond på 100 millioner.

— Det kommer store utfordringer innen eldreomsorgen fra 2020 og framover, i takt med at det blir mange flere eldre. Derfor er det viktig å skaffe oss litt handlingsrom nå i de neste årene, sier økonomidirektør Fjellvang i pressemeldingen fra kommunen.